Krátké ohlédnutí za seriálem Giro Chodov 2014

Nejprve trochu statistiky – celkem se šesti závodů Gira zúčastnilo 251 závodníků, zatím co v roce 2013 v pěti závodech 184. Mladých cyklistů do 18 ti let letos bylo 94 oproti roku 2013 nárůst o 19 účastníků.

To jsou pozitivní čísla, která ukazují zvýšený zájem o silniční cyklistiku.

Co se výkonů týká, musím konstatovat, že letošní ročník byl v tomto směru na nejvyšší úrovni od spuštění projektu v roce 2012.

Ladislav Fabišovský, Mirroslav Špalek, Pavel Berka. Foto: M. Meruna
Ladislav Fabišovský, Mirroslav Špalek, Pavel Berka. Foto: M. Meruna

Borci v letošním roce museli sbírat body ve třech časovkách a třech závodech s hromadným startem. Časovky jak všichni víme, cyklisti moc nemusí, ale klobouk dolů, jak se letos jelo. Časovka do Tatrovic sice nepřinesla zlepšení dosavadního rekordu, který drží L. Fabišovský (00:14:05) z roku 2010, ale Vřesovská časovka byla ve znamení takřka minutového zlepšení dosavadního nejlepšího dosaženého času juniora M. Kubíka z roku 2013 (00:19:14,8), Petr Novák s Lawi Autor Teamu zajel čas 00:18:15,92.

Petr Novák z Lawi Author Teamu. Foto: M. Meruna
Petr Novák z Lawi Author Teamu. Foto: M. Meruna

Asi nejvíce si užili závodníci při letošním výjezdu na Blatenský vrch. Celý závod pršelo a v cíli bylo okolo pět stupňů nad nulou. Nejkrásnější závod, tak jsem to viděl já, byl závod Okolo výsypky. Zde bylo v hlavním balíku 50 cyklistů a většina z nich pak spurtovala o body ve třech po sobě jdoucích skupinách. První měla čas 2:03:18, druhá 2:03:52 a třetí 2:08:56. To, že se ve Vřesovské časovce a v závodě okolo výsypky závodilo také o mistra kraje, samozřejmě zvýšilo již tak dobrou úroveň obou závodů.

Zleva: Tomáš Chvostek, David Zadák, Přemysl Novák. Foto: M. Meruna
Zleva: Tomáš Chvostek, David Zadák, Přemysl Novák. Foto: M. Meruna

Asi největší konkurence a nenapínavější boj o celkové umístění v seriálu byl mezi staršími žáky, kde se celkem 6 mladých cyklistů (mezi nimi postaršení ml. žáci) přetahovalo až do konce o body do tabulky až pak nakonec zvítězil na lepší umístění M. Jirovec z TJ Plamen.
Co nás mrzí – mizivá účast žen ve všech kategoriích, že jsme museli z důvodu rekonstrukce silnice v Kraslicích měnit termín na poslední chvíli a tak se v kraji v jeden den konaly dvě časovky do vrchu, za to se omlouváme pořadatelům Ostrovské časovk,y a že se nedalo na Blatenský vrch jet přes Smolné Pece a Pernink, a to také z důvodů oprav na silnicích.

Co říct na závěr – Giro skončilo a bylo podle nás úspěšné, také proto, že se obešlo bez úrazu, a tak v oddílu přemýšlíme co vylepšit (budeme rádi, když i účastníci vysloví svůj názor či námět na zlepšení), aby příští ročník přitáhl co nejvíce cyklistů z kraje i blízkého okolí.

Za pořadatele F. Nádvorník, TJ Plamen Chodov


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete použít tyto HTML značky:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>