Krok za krokem Anežky Novákové

Anežka Novákova na dráze v Motole 2012

Cyklistika patří k nejnáročnějším sportům. Přesto v řadách těch nejlepších najdeme drobné, postavou menší jedince. Platí to také u děvčat. Další z v řadě nadějných mladých cyklistů našeho kraje je tentokrát žákyně Anežka Nováková.

Anežka je ročník narození 1999 jako David Zadák. Tato teprve začínající cyklistka dostala šanci v celorepublikové cyklistice zejména díky přestupu svého bratra Přemka do týmu PROFI SPORT Cheb z Aše. Využili jsme možnost zapojit oba sourozence do týmu, který připravuje mládež až do reprezentace. Anežka má proti svému bratrovi výhodu v tom, že se rozhodla pro vstup do výkonnostní cyklistiky téměř v ideálním věku. Tato skromná nenápadná dívka se tak již letos poprvé zapojila do seriálu závodů ČP horských kol. Nikdo od ní neočekával žádná přední umístění. Šlo o seznámení se s náročností tratí, s konkurencí a základem bylo, aby to Anežku bavilo. To se nám myslím povedlo.

Chodovský bike. Foto: M. Meruna

Chebské kašny. Foto: Karel Rous

V závodech ČP horských kol se pohybovala kolem poloviny druhé desítky závodního pole. Proto jsme od podzimu přešli postupně na speciální trénink, který by Anežku mohl posunout v celorepublikovém měřítku. Trénink pro tuto věkovou kategorii znamená zhruba 4-6 tréninkových dní v týdnu. Základní trénink v zimní přípravě tvoří zejména jízda na válcích nebo trenažéru, spinning, soustředění a závody, podle možností tělocvična, běh, míčové hry, posilování a další rozvoj všestrannosti. V této části přípravy se Anežka zúčastnila dvou soustředění na dráze říjen a listopad. Vyzkoušela si také závod ČP v cyklokrosu.

Sprinty v Kartareně, Anežka (vlevo) vs Irena Klingorová. Foto: Karel Rous

Nyní pokračuje v přípravě na dráhové MČR. V rámci prvních přípravných závodů se zúčastnila přeborů sportovních center mládeže 10. – 11. 11. a hned další víkend to byl ČP na dráze 17. – 18. 11. v Praze Motole. Na prvních závodech byl patrný respekt z většího počtu závodníků, protože zde žákyně absolvují své závody společně se žáky. K tomu patří také určitý psychický blok, který vytváří zejména náročné klopené zatáčky velodromu, kde je zapotřebí udržovat minimální rychlost kolem 25 km/h, jinak se cyklista v klopení zatáčky neudrží a padá dolů. Anežka všechny tyto nástrahy zvládla velice dobře. První závod ČP pro velký počet děvčat nejely žákyně se žáky, ale s kadetkami. Anežka se zlepšovala závod od závodu, dokázala se zapojit do skupiny a udržet v „háku“ například za Anetou Klaukovou. V rámci souboru jednotlivých závodů takzvaného omnia – 2 bodovací závody, 2 závody vylučovací a hladký závod (scratch) – se celkově v ČP umístila na třetím místě, což znamenalo první medailové umístění v celorepublikovém hodnocení.

Chodovský bike. Foto: M. Meruna

Anežka se tento víkend 24. a 25. listopadu zúčastní posledního přípravného soustředění, další víkend ji čeká druhá série závodů ČP na dráze 1. – 2. 12. a potom jí budeme držet palce na MČR 15. – 16. prosince, kde by mohly starší žákyně mít své vlastní mistrovství, pokud nebudou mít společný závod s kadetkami.

Medailovým umístěním v ČP si Anežka jako první řekla o nominaci na Letní olympiádu mládeže 2013. V žácích je prvním nominovaným David Zadák.

Širší nominaci zatím tvoří (podle abecedy) Kounovská Veronika a Mizerová Naďa v žákyních, Luxík Jiří, Pavlík Tomáš, Řezáč Jakub a Tyrpekl Karel v žácích.

1. místo na Zelené hoře. Foto: TRI Cheb

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete použít tyto HTML značky:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>