Návody pro autory článků na Sporťácích

Okno, které se otevře po klepnutí na Insert ImageTento text je určen pro všechny autory ze Sporťáků. Jako první uveřejňujeme podrobný návod, jak vložit obrázek do článku.

Vkládání obrázku do článku

Pro ty, co mají málo času: Přes online rozhraní nahrát do zvolené složky na server obrázek o max. velikosti 100 KB a zároveň zvolit vytvoření náhledu (metodou Resize, ne Resample!). Klepnout na zvolený obrázek, vybrat jednu z možností, doplnit Description obrázku, Get the code, doplnit class="ilustrace" (náhled) nebo class="ilustrace-velka" (velký obrázek), Add it to the post! (na konec textu).

Chcete podrobnou verzi?

1. Obrázek do článku můžete vložit buď jako ilustraci (rozměr nejdelší strany kolem 200px; ale pokud je třeba, není problém vložit obrázek větší! Vlastně je to pro čtenáře přitažlivé, takže se neomezujte – ale všeho s mírou), nebo jako samostatný obrázek (nejdelší strana 400-500px – zkrátka přiměřeně velké). Vložený obrázek pak může odkazovat na svou větší verzi (viz dále).

2. Obrázek, který chcete dát do článku, si připravte. Pokud předem víte, že chcete jen malou ilustraci, vytvořte malý obrázek, pokud chcete vetší obrázek, vytvořte si větší. Z větších obrázků pak můžete přímo v administraci nechat vytvořit libovolně menší verzi. Tip: jpeg options – kvalita kolem 73 je dostatečná.

3. Obrázek musíte nahrát na server bikeri.cz. To lze buď pomocí FTP nebo přes administraci, a to je váš případ. Píšete tedy článek a chcete vložit obrázek. Výsledkem dále popsaného procesu bude kód jako např. <img src="http://bikeri.cz/wp-content/upload/_carbon-de-rosa.jpg" width="120" height="89" alt="Carbon De Rosa" title="Carbon De Rosa" / > automaticky vložený na konec psaného textu (tzn. ne např. na místo kurzoru, který je uprostřed odstavce). Klepněte na text Insert Image v pravém horním rohu okna (Write – Write post).

4. Otevře se nové okno, které má několik sekcí. Zobrazí se menu Sorted by pro typy zobrazení souborů (dle názvu, data změny). Dále tlačítka Create Dir (vytvoř adresář) a Upload (nahrát soubory na server z vašeho počítače). Dále se ukáže adresářová struktura od místa, které je určeno pro upload souborů (což je adresář s adresou bikeri.cz/wp-content/upload) – a toto místo se nyní jmenuje root. Pokud je souborů v adresáři hodně, rozdělí se jejich výpis na více stránek (Page: 1). Pod popsanými částmi je seznam přímo zobrazených souborů.

5. Pokud chcete vytvořit nový adresář, klepněte na Create Dir a zadejte název. Mezi adresáři můžete cestovat klepáním na jejich názvy.

6. Pokud chcete nahrát soubor, klepněte na Upload, pak na Choose (Procházet), v dialogovém okně vyberte svůj soubor a potvrďte. Podotýkm, že obrázek se nahraje do toho adresáře, ve kterém právě jste ( nedávejte např. řídítka do složky lide). Upozornění: maximální velikost pro uploadovaný soubor je 100 KB. Zvolený soubor se nahraje tak jako tak. Vy však můžete spolu s nahráním souboru zvolit ještě tu možnost, že na něj necháte vytvořit náhled, který je navíc systémem automaticky rozpoznáván (viz dále). Automatické vytvoření náhledu na uploadovaný obrázek vyberete tak, že zaškrtnete políčko u Create thumbnail (Vytvořit náhled) , zadáte délku větší strany (120-150px) a kvalitu, doporučuji 73 a vyberete Resize (změnit velikost, vysvětlení dále). Potvrdíte stisknutím tlačítka Upload.

7. Nyní mrkněte na seznam souborů ve složce ( = zobrazené obrázky). Jsou dva typy souborů – originální a jeho náhled (ten má stejný název jako větší brácha, ale na začátku názvu je podtržítko, _picture.jpg). Např.: carbon-de-rosa.jpg ( 150 x 112 px, 4.83 kB, T: 120 x 89 px, 3.31 kB) – z toho odvodíte všechno. Text T: 120 x 89 px znamená, že pro tento obrázek je v systému náhled (jak vidno, systém si sám ohlídá, co je a co není náhled). Pokud tam není, můžete jej vytvořit.

8. Jak vytvořit online náhled k obrázku. Klepněte na obrázek, který v popisu nemá červené téčko (není k němu tedy náhled), vyskočí pod ním nové volby, přejděte k sekci Create Thumbnail. Vyplňte rozměr delší strany, kvalitu a zvolte Resize (vytvoří se tedy soubor _nazevsouboru.jpg), ne Resample (to by se nestalo nic – jen by se jako náhled použil datově stejně velký soubor, pouze sa zmenšeným rozměrem pomocí kaskádových stylů). Potvrďte stisknutím tlačítka Create thumbnail.

9. Vložení obrázku. Předpokládám, že k vámi vybranému obrázku existuje náhled (tzn. někde tam poblíž je text např. T: 70 x 90 px, 2.09 kB – T je *T*humbnail), pokud ne, můžete ho vytvořit, pokud nevytvoříte, některé možnosti vložení se vám nezobrazí. Možnosti vložení obrázku (How to include?):
Thumb with link to full size – Vloží se náhled, po klepnutí na něj se ukáže větší obrázek (uživatel se zpět dostane stisknutím Zpět).
Thumb only – vloží se pouze náhled.
Full size only – vloží se větší obrázek.
Link to thumb a Link to full size – vloží se odkaz an náhled, respektive větší obrázek (normální textový odkaz, jehož textem bude název souboru).
Tak tedyvyberte, co hrdlo ráčí.

DŮLEŽITÉ! V Sekci Code (Kód) musíte u každého obrázku napsat text do políčka Description. Tento text se pak zobrazí při přejetí myši přes obrázek.

Nyní klepněte na Get the code. Do textového pole se vypíše kód.

DŮLEŽITÉ! Nyní bohužel musíte (snad se mi podaří upravit skript, aby se to dělalo automaticky) doplnit kousek kódu do kódu automaticky vygenerovaného. Náhled se totiž má zobrazit jinak než větší samostatný obrázek. To se vyřeší tak, že vložíte class="ilustrace" (náhled) nebo class="ilustrace-velka" (velký obrázek). Například: kamkoliv mezi < > vložte potřebný textík, např. <img src="http://bikeri.cz/wp-content/upload/_shimano-hollowtech-ii.jpg" width="70" height="90" alt="Klik Shimano" title="Klik Shimano" class="ilustrace" />, stejně bude fungovat <img class="ilustrace" src="http://bikeri.cz/wp-content/upload/_shimano-hollowtech-ii.jpg" width="70" height="90" alt="Klik Shimano" title="Klik Shimano" / >.

Klepnutím na Add it ti the post vložíte obsah textového pole na konec textu v původním okně. Kód pro vložení obrázku je dobré umístit na začátek odstavce, před jakýkoliv text.

10. Obrázky i náhledy můžete mazat – klepněte na zvolený obrázek, pod textovým polem zaškrtněte buď Full size (větší obrázek) nebo Thumbnail (náhled) nebo boje, zviditelní se Delete, to zmáčkněte a OK.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete použít tyto HTML značky:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>