První máj – co je to za čas?

První máj je lásky čas, jak praví verše klasika, nebo je snad časem průvodů s mávátky a alegorickými vozy? Ani jedno ani druhé, již po dvacáté si pod Zelenou horu dali dostaveníčko bikeři a bikerky, aby se jednotlivě vydali pokořit tento v Chebu nejvýše položený bod u Bismarkovy rozhledny, který leží 637 metrů nad mořem.

Lukáš a Dáda Kopečtí. Únik od dětí :-).
Lukáš a Dáda Kopečtí. Únik od dětí :-).
Pepa koukal po jelenech a jak to dopadlo.
Pepa koukal po jelenech a jak to dopadlo.
Synu, kde ses tak dlouho toulal...?
Synu, kde ses tak dlouho toulal…?

Přestože letos závodníkům počasí příliš nepřálo a sluníčko se tentokrát nedostavilo, sešlo na startu 35 odvážlivců, toužících se v co nejkratším čase dostat z úpatí Zelené hory až na samý vrchol. Úderem desáté vyrazil první a pak po 30 vteřinách vyráželi směrem nahoru další a další, sice ne alegorické vozy, přesto však velice pestře zbarvení závodníci. Nejrychleji celou trať proletěl Josef Blažek z Aše, závodící za TJ Stadion Louny, avšak ani jemu se časem 13 minut a 8 sekund nepodařilo překonat letitý rekord Luboše Oubrechta, který v roce 2004 doslova prosvištěl nahoru v čase 12 minut a 16 sekund.

Pavel Santo. Foto: Rousovi
Pavel Santo. Foto: Rousovi

Na start se postavily i čtyři odvážné ženy, včetně nejmladší účastnice Anežky Novákové z Aše, která byla ve 14 letech zcela nejmladší odvážnou účastnicí. Stejné uznání si určitě zaslouží i nejstarší borec Petr Sedlák, který se jako ročník 1951 nebál vydat do boje s tratí a zdárně ji zdolal.

Lenka Jandová, Mirka Špalková. Foto: Rousovi
Lenka Jandová, Mirka Špalková. Foto: Rousovi

Zajímavostí byly časové odstupy borců v kategorii Masters I (30-39 let), kde si první dvě místa rozdělili borci přímo domácí, kteří to mají na trať skutečně co by kamenem dohodil – první Josef Navrátil v čase 16:02 a druhý Josef Vacek v čase 160:09, oba z týmu KLEMPEX Team, následovaní pouze o jedinou sekundu pomalejším Lukášem Kopeckým z Team Bike Březová, který ovšem bydlí a trénuje v Chebu. Nevím možná by i z Hájů kamenem dohodil…

Vyhlašování výsledků
Vyhlašování výsledků

Rituál kluka v kleče, pardon v předklonu: poklona Zelené hoře! Milan Panzer.
Rituál kluka v kleče, pardon v předklonu: poklona Zelené hoře! Milan Panzer.

Dalším závodem Chebského poháru bude tradiční Chebská čtyřícítka, takže zveme všechny bikeri a bikerky příští středu do Restaurace u Přístavu, kde vás čeká prezentace, potom pár kilometrů po hraničních hvozdech a nakonec gulášek s pivem a posezením.

Výsledky Zelená hora 2013 (PDF)

Foto Iva a Karel Rousovi

Úspěšné Klempex duo
Úspěšné Klempex duo

Foto v článku: Iva a Karel Rousovi


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete použít tyto HTML značky:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>