Rock Shox SID 2008

LogoLegendární vidlice Rock Shox SID byla dlouho ikonou všech XC závodníků. Byla lehká a šlo ji dofukovat dle potřeby. Pak však přišla její konkurence v podobě pevnějších (32 mm průměr nohou) vidlic Fox, která ještě více zvýraznila neduhy vidlic SID – že nejsou dost pevné, že pod silou kotoučových brzd trpí a že jsou zkrátka jen pro lehkotonážní závodníky. Nabídku RockShoxu tedy obohatila Reba, která byla a je velice úspěšná. SID i v roce 2007 zůstal u užšího průměru nohou. Do roku 2008, po celých deseti letech existence, už ale přichází v inovované zbroji a bude se snažit dobýt pozice, jež mu ukořistily vidlice Fox. Připomínám, že RockShox patří do koncernu firmy Sram.

Ještě předtím se ale objevila limitovaná série vidlic SID pro nejlepší závondíky vyvedená v originální modré barvě a s původní grafikou.

RS SID 2008

Nový SID má být údajně stejně pevný jako letošní Reba World Cup. Vážit bude stejně jako loni, 1425 (World Cup) -1450 g (Team, Race). Spodní nohy jsou vyrobeny z hořčíku, horní z hliníkových trubek o průměru 32 mm. Z obrázku, kde vedle sebe leží SID 2007 a 2008, je vidět rozdíl v tom, kde už začíná vlastní tlumící zařízení v nohách vidlice. V novém SIDu je to výš, a proto oproti verzi 2007 toto zařízení také dříve končí, a tak dole ve vidlici nic není. Mostek nad nohami vidlice (nebo jak se tomu říká) na novém SIDu totiž nemusí počítat s koncovkami pro V-brzdy. Proto má SID 2008 delší spodní nohy (lower legs po anglicku). Velký dutý prostor dole na vidlici pak vytváří pevnou základnu pro uchycení třmenu kotoučové brzdy. Spodní nohy na sobě dále mají části z karbonu pro zvýšení pevnosti. zařízení uvnitř vidle jako je Motion Control zůstává stejná, pouze vylepšená anpříklad v oblasti materiálu (zde konkrétně vyměněn plast za lehčí titan). Vidlice SID budou mít karbonovou koncovku lock-outu (BlackBox) a verze World Cup pak esteticky vyvedené ovládání z řidítek. Všechny SIdy mají korunku z hliníku.

Další obrázky. Napsáno ve spolupráci se cyclingnews.com.


4 thoughts on “Rock Shox SID 2008”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete použít tyto HTML značky:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>