Sprinty na Jesenici 2009

Václav Stašek bojuje s přílivem
Václav Stašek bojuje s přílivem

V neděli 19. 7. 2009 se na Jesenici u Chebu uskutečnil první ročník závodu SPRINT BIKE DŘENICE. Pořadatelé jsou v našem kraji průkopníky s tímto typem závodu, který je divácky velmi atraktivní a nyní hodně populární, například také díky MERIDA BIKE VYSOČINA. Jezdí se na kratším okruhu oproti XC, a najednou startují 4 jezdci.

Samotný závodní den začal prezentací v 10.00 a projížděním okruhu účastníky, z nichž někteří byli mírně překvapeni, zejména díky 15-20 metrovému průjezdu Jesenicí, kde působil všem značné problémy příliv. Další těžší část následovala hned po startu a byla to pasáž s pískovým hřištěm, kde byla velká louže, která hodně ztěžovala projetí. Zbytek trati se klikatil po louce. Cíl okruhu byl na parkovišti, tam se dala ještě po spurtu (když byly síly) získat nějaká lepší pozice. Okruh měl délku jeden kilometr a skoro celý se dal sledovat z jednoho místa. Podtrženo sečteno pro diváky i pro jezdce velmi zajímavá trať.

Martin Moc (oranžovo-žlutý)
Martin Moc (oranžovo-žlutý)

Po 11té hodině začalo samotné závodění prvními starty mládeže do 15 let. V této kategorii bylo 6 účastníků a po rozhodnutí pořadatelů jela jedna mladší a jedna starší trojice. Mladší trojice jela dvakrát, starší si to pak ještě rozdala ve třetí finálové jízdě, která rozhodovala o pořadí. Stejně tak to bylo i v kategorii žen, kde byli 4 účastnice z nichž se do finále kvalifikovaly 3. Zvítězila Elena Vaníčková, členka teamu SCOTT SCANIA KOLÍN.

V mužské kategorii, která byla tentokrát věkově 16+ bylo 12 účastníků. Nejdříve se jela dvě kvalifikační kola, kdy byli závodníci rozděleni pořadateli do třech čtveřic a postupovalo podle součtu časů prvních 8 borců. Na to doplatil jeden z velkých favoritů VENCA SINKULE ml.(TRI CHEB), jelikož hned v první jízdě, díky své síle, urval řetěz. Byla to velká škoda, protože na trati trénoval již od pátku. Naopak další favorité svoje role potvrzovali, a tak mezi nejlepších 8 šli Viktor Rybáček (4REAL), Lukáš Kopecký (TBB) Ondra Vávra (ZS DOMO) nebo třeba Martin Moc (CYKLOTEAM). Ze semifinále postupovali pouze první dva a tak se jelo už pořádně na krev. Z prvního semifinále postoupily celkem bez problémů Ondra Vávra a Viktor Rybáček Ve druhé semifinálové jízdě při nájezdu z pláže na cílové parkoviště došlo ke kolizi mezi Lukínem a Mocem, a tak naprostou náhodou postoupil David Kopačka (Kluci z Kluče) a jako druhý se pak dokázal rychle vymotat a dostat do cíle Lukáš.

Lukáš Kopecký
Lukáš Kopecký

Ve finále se jelo o to, která dvojice postoupí do samostatného boje o první místo a kteří dva si to rozdají o třetí placku. David s Lukášem již neměli síly a v následující jízdě ve dvou Lukáš jasně získal bronz. Vítězem se stal Viktor, který vyhrál všechny jízdy a jasně ukázal, jak mu závod sedl i potom, co absolvoval v sobotu MČR ve Varech. Na Ondru z pořádajícího teamu zbylo stříbro.

Následovalo ještě super finále, kde se utkali vítězové kategorií a jeden z Masterů. Ženská vítězka a master měli 30 sekund náskok a ten se podařil ženě udržet až do cíle.

Až drny létaly...
Až drny létaly...

Celá akce byla naprosto skvěle zvládnutá počínaje připravením okruhu, přes možnost pro diváky nebo doprovod závodníků zúčastnit se spinningu či aerobiku pod širým nebem a konče hosteskami, které asistovali při startech. O občerstvení a výborném speakerovi ani nemluvě. Ceny byli pěkné, celý závod proběhl bez zbytečných průtahů a tak patří pořadatelům velký dík!!!

Výsledky, fotky; Chebský deník: V Dřenici byl nejrychlejší Viktor Rybáček (pěkné fotky).


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete použít tyto HTML značky:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>