Video z vyhlášení Poháru KVSC 2010

Pár záběrů z povídání předsedy svazu Jana Kytky a poté vyhlášení snad každé kategorie. Jestli bych něco vypíchnul pro ty, kdo se nedostavili, tak 1) osobností roku byl vyhlášen Petr Fiala, 2) v poháru bude 9 závodů a do celkového součtu se bude počítat umístění v každém z nich, tj. žádný se „neškrtá“ (tolik aktuální plán).


16 thoughts on “Video z vyhlášení Poháru KVSC 2010”

  • Jirka napsal/a:

    Ano, také jsem tam byl a také jsem to zaslech, jó funkcionářské osobnosti to je třeba, poplácat se vzájemně po ramenou a říci si „jsi pašák chlape jsi pašák“, pěkné opravdu pěkné, no ale asi je to potřeba. Škoda však, že nemůžeme poplácat VV svazu za ten letošní zpackaný pohár. Ale což, třeba příště se to už povede né? Nic méně záměr předsedy a potažmo VV svazu započítávat pro příští sezónu 9 závodů z 9 je dle mého názoru poměrně nesmyslný krok na což jsem si již zde v našem kraji zvykl. Považme však, letos jsme měli pohár o 12 závodech a 9 se jich počítalo, tedy 3 závody byly v rezervě pro případ zrušení některého ze závodů, nebo když se to zrovna někomu nepovede, i tak se VV ukázal a doplnil jeden závod do tohoto termínově uzavřeného seriálu ač neměl a nemusel, zvlátě když šlo o předposlední závod v seriálu, tím zapříčinil ovlivnění celkového pořadí v minimálně 2 kategoriích aniž by to někomu ve VV vadilo. Příští rok jich tedy bude 9 a 9 se jich bude počítat, to jsou vyhlídky. Počet 9 závodů je zcela jistě limitující a bude ho nutné dodržet, neboť zde žádná rezerva nebude. Vzhledem k letošním zkušenostem a novým záměrem svazu nezbude závodníkům nic jiného, než být neustále ve střehu, aby byli schopni reagovat na rozmary organizátorů, potažmo VV svazu, například na nové, náhradní termíny, proto bude nutné soustředit se pouze na tento seriál, nejezdit žádný jiný seriál. Případně jen doufat, že žádný závod nebude zrušen, aby žádný závod nebyl doplňován a aby vše bylo tak, jak má.

  • Uickey napsal/a:

    Ale no tak Jirko, neber to naše „zavodění“ tak vážně. Zvláště v naší kategorii je přece důležitější, že se sejdeš na závodech s lidmi, které baví stejná věc a ve finále je přece uplně jedno jestli máš na diplomu nebo poháru napsanou 1. nebo 2.

  • Hondzik napsal/a:

    Tak jako v divadle a u filmu není malých rolí, stejně tak není malých závodů. Každá výkonnostní skupina má ten svůj „důležitý“ závod a je jedno jestli se jezdi v Horní Dolní kolem komína, či je to mistrovství světa. Proto je velmi zpátečnické a nesmyslné počítat do poháru všechny závody, což je velmi limitující a svazující. Pokud závodník, pro kterého jsou body v krajském žebříčku jeho maximem, se důsledně celoročně připravuje, odříká si, snáší bolest při tréninku, vyjíždí v slotě, plískanici, věnuje tomu veškerý volný čas na úkor rodiny, svého nejbližšího okolí či práce, většinu financí směřuje do cyklistiky, protože jí má zkrátka rád a stojí o dobré umístění ve svém poháru, aby si chudák nedopřál ani dovolenou na zotavenou těla i duše, aby náhodou nepřišel o jediný závod a celoroční příprava na jeho vrcholný podnik či seriál přijde vniveč. Nedej Bože aby omarodil. Člověk je tvor od přírody soutěživý a proto se rád porovnává s ostatními. Jsou-li mu však házeny klacky pod nohy na úkor jiných, kteří za to třeba vůbec nemůžou, je těžké se těšit a užívat si svůj oblíbený sport. Stejně tak je do nebe volající měnit během sezony předem stanovené podmínky. To se zkrátka nedělá a nesluší se to ani v lepších rodinách. Vůbec mě nezajímá kdo si díky tomu polepšil a kdo pohoršil, pohár jsem letos opravdu nesledoval, ale takové chování a změny ze strany svazu nejsou vůdči závodníkům korektní. Ale proč dělat něco co funguje, proč přebírat zaběhlé osvědčené principy? Raději volit novou, navíc jak vidno velmi diskutabilní cestu i za cenu, že není správná a spravedlivá. Nicméně jsem sám překvapen, jak roztodivné reakce a postoje v nás vyvolává ta naše „pralesní“ liga. Není tedy něco špatně????

  • Jirka napsal/a:

    Viki, jde o férovou hru, kolega Hondzik je zcela u jádra věci a dík za jeho názor.

  • Petr Fiala napsal/a:

    Děkuji za Vaše názory. Bohužel těch reakcí bezprostředních, kdy se dá něco řešit je velice málo, většinou nejsou žádné.
    Jsem také překvapen novým návrhem. VV se sejde ve středu, tedy zítra a bude se brát v úvahu každý názor.
    Kritizuji ČP XC, kde se počítají všechny závody a naopak jsem přivítal nová kriteria ČP v cyklokrosu, kde se u mládeže počítá šest závodů z děvíti a MČR má dvojnásobný počet bodů.
    VV má toto složení
    Jan Kytka předseda,
    Pavel Mareš místopředseda, Jan Vokáč, Radek Krummer ml. a Petr Fiala. V případě jakéhokoliv Vašeho názoru se můžete obrátit na kteréhokoliv z těchto členů.

    Každá diskuse, která se nedostane na stůl těm, kteří mají rozhodovat, je jen „plácáním do vody“.
    Proto prosím o nějaké Vaše návrhy na změny.

  • M.Ficenec napsal/a:

    Pro předminulou sezónu jsme se s pravidly poháru celkem nadřeli, než z toho s pomocí všech zájemců vznikl dost precizovný dokument. Pro minulou sezónu z pravidel už bez veřejné diskuse vypadlo pár vychytávek (nevím proč?) a především celkem logická zásada, že v poháru nebudou závody, které kolidují s Českým pohárem XCO. A pro příští rok se chystá další očesání …
    Pokud to bylo na mě, vzal bych pravidla z předminulé sezóny (jen není nutně třeba přidávat bonus za účast na ČP) a vybral vhodné závody.

    Jinak započítání všech závodů u ČP bych neviděl tak kritické – škrtat něco z těch pěti závodů – to už toho moc nezbyde… při devíti krajských závodech už je to horší…

  • Jan Kytka napsal/a:

    Takže po jednání VV KvSC je rezimé následující, závodů bude 10, počítat se bude 8, tedy dva se škrtají.Bližší informace o poháru 2011 budou po jednání s uvažovanými pořadateli. Jinak skloubit pohár KvSC s dalšími seriály včetně ČP je dost prekérka, tedy aby nedocházelo ke střetu se závody.

  • M.Ficenec napsal/a:

    V roce 2009 se to při cca.10ti krajských závodech povedlo. Navíc s ohledem na mládežnické kategorie (resp. „talentovanou mládež“) je podstatné řešit hlavně kolize s ČP XCO. Tuším námitku „a co ČP silnice, maraton ap.?“ – ale především ČP XCO je celostátní
    nadstavbou našeho krajského poháru horských kol, takže mi přijde logické použít stejný pricip, jako je u termínů ČP XC s ohledem na Světový pohár a MS XC. Kolize se silnicí by se měla řešit, až pohár KVSC nebude mít v názvu „horská kola“ a budou se do něj počítat i nějaké krajské silniční závody. Co se týče jiných seriálů – kolize např. s Becker Cupem jsou taky mrzuté, ale regionální úroveň už asi řešit v tomto ohledu opravdu nelze.

  • Jan Kytka napsal/a:

    Souhlasím a v uvažovaných termínech ČP v XC jednu kolizi řeším ale doufám, že se nám podaří termín posunout. Jinak by to vše mělo vycházet, tedy co se týká bajků. Silnici a další disciplíny zatím neřeším, ono by se tak nedalo jezdit KvSC. Kalendář je tak nabitý, že by se muselo jezdit snad v noci.

  • M.Ficenec napsal/a:

    Jedna kolize se snese, zvlášť, když se 2 závody škrtají. To letos těch kolizí bylo myslím i víc.

  • Petr Fiala napsal/a:

    Polovina dubna až polovina října mimo prázdnin je 16 víkendů. Pokud z toho deset víkendů zaplníme Pohárem KVSC, moc volného času na další zájmy vlastní nebo rodinné moc není.
    Když je již tolik závodů, tak jsem navrhoval některé spojit na sobota a neděle a uvolnit některé víkendy. Také čím více závodů se počítá do poháru, tím víc je každý limitován účastí a může to snížit zájem o tuto soutěž.
    Nepočítat všechny závody.
    Dále navrhuji u mládeže doplnit závody XC alespoň nějakým sprintem, který je nejen tréninkově potřebný ale také divácky a pro závodníky atraktivní. Navrhuji pro mládež udělat pět hlavních závodů: 23 a 24. dubna časovka a XC, 21. a 22.května XC a sprint, 11. a 12. června etapový závod Březová. (První dva závody v dubnu mají kolizi s ČP na silnici v Kyjově, v květnu je volný termín, v červnu je v sobotu ČP v XC.)
    Z toho jeden závod by měl být Mistrovstvím kraje. Těchto pět závodů by mělo své bodování vítěz 30 bodů, mistrovství vítěz 40 bodů a stejně 40 bodů Etapový závod. Ostatní závody Poháru KVSC by měli nižší bodování první tři v pořadí např. 10b, 8b, 6b a všichni další 5 bodů. Ti mladí se musí naučit závodit a připravovat na nějaký vrchol, který vlastně přijde každý měsíc, což je ideální.
    Pokud se nepodaří zdvojit další závody, tak stejně máme obsazenou již jen polovinu víkendů. U dospělých navrhuji počítat max. 7 závodů z 10ti.

    Letní olympiáda mládeže je pro rok 2011 zaměřena na dráhu a silnici. Ti mladí určitě musí dát těmto disciplinám přednost, tedy pokud mají mít na olympiádě mládeže nějakou šanci!!!
    Dalším návrhem je vyhodnocovat u mládeže, tak jako je to v cyklokrosu pódium, což je pět nejlepších závodníků, samozřejmě jen v kategoriích, kde je závodníků dostatek, minimálně deset na startu. Čtvrtý a pátý by dostal a nějakou sladkost.

  • Jan Kytka napsal/a:

    Petře myslím si, že toto vše bylo probráno na VV, kde byla nějaká shoda. Co se týká sprintů tak sám víš, že to bude projednáno s pořadateli.

  • Petr Fiala napsal/a:

    Za současné situace není schopný Pohár KVSC ovlivnit větší počet účastníků ani účast kvalitní konkurence. Při takovéto skladbě závodů jdou mladí závodníci od závodu k závodu bez nějaké koncepce a řádného tréninku, které vedou k vrcholu sezony.
    Kdo nám přivede do odílů mládež. Většinou jsou to příklady těch starších a lepších, kteří něco dokázali a přivedou další k cyklistice.
    Na VV mi chybělo alespoň několik námětů těch, kteří mají zájem se příštího ročníku zůčastnit.

  • Zdravím.
    Ačkoliv je dnes možnost startu na nepoměrně více závodech než bývalo,znamená to pro mnohé větší problém než by pro cyklistiku mělo přínos.
    Rozhodně bez plánované koncepce jednotlivce,týmu,se nedá ani smyslně trénovat,ani dosáhnout postupných výsledků.
    Každý by si měl jasně nastínit kam míří.Proto i skladba osobního,týmového kalendáře by tomu měla odpovídat.Nejde-li o chaos ve startech,je pak kalendář motivací a pouze nenadálá změna pořadatelů to může ovlivnit.Nevěřím však,že to je pořadatelský záměr.Pořádání závodů je vrtkavá věc a může se stát cokoliv,stejně,jako v životě.Kvantita není vždy o kvalitě.Je doba,kdy si každý může zvolit,jakého cíle chce na konci sezony dosáhnout.Tomu má odpovídat i kvalita a složení závodů.Vědomí cíleného závodění je víc,než pouhý start na něm.Pomáhá morálce a cílenému vztahu cyklisty k tomu,co dělá.Tím ho vychovává.Měli bychom to vnímat při práci s mládeží.Ta nejvíc právě potřebuje stále ukazovat cestu.Rozlišení důležitosti závodů je potřebné
    pro vlastní skladbu treninku.
    Jakou skladbu kalendář nabídne a sloučí s ostatními termínově je neřešitelné,pokud nebude zájem mezi jednotlivími krajskými svazy o koordinaci termínů závodů.To by měl být zájem Českého svazu cyklistiky.To je cesta od náboru až k reprezentaci.Svaz by měl mít jasnou koncepci.A to je odpovědnost,ke které svaz zatím leta se víc kloní slovy než činy.Od myšlenky odtržení karlovarského regionu od plzenského řízení cyklistiky sem si už v roce 1989 dával cíl,aby v regionu vznikl pevný,koncepčně cílený svaz.Bohužel sem neměl pak možnost v práci pokračovat.Region,kraj karlovarský má talenty,má historické zázemí.Má současně dnes i podporu úřadů.Výsledky svědčí za vše.Proto si myslím,že plánovaní závodů,kalendář,by mělo tomu odpovídat s ohledem na další úspěchy cyklistů kraje.
    S pozdravem Slavomír Leinweber (TJ Eska Cheb)

  • Morálním a potřebným je:
    ,,Chválit mládež.Posouvat ji ve vědomí k pozitivnímu náhledu na věc.K radosti ze sportu.A ve chvíli neůspěchu to vysvětlovat a vysvětlovat,jako zkušenost,potřebnou pro další možný úspěch“
    Podium na závodech také schvaluji.Uteklo se od pozitivního náhledu a slavnostního rázu závodů a je to ke škodě.Vždyt ta radost z úspěchu trvá při vyhlášení jen pár vteřin.Udělat tomu okamžiku větší místo je oprávněné.Umocnuje to nádheru závodů.V tomto ohledu jsme v čechách oproti zahraničí pozadu.Přitom to k závodům patří.Určitá kvalita oslavy,úcty za sportovní výkon. :-)

  • M.Ficenec napsal/a:

    Pro jistotu upozorňuji na názor J.Čechmana v diskusi SCM Cheb, myslím, že stojí za pozornost.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete použít tyto HTML značky:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>