Změny na Bikeri.cz

Zdravím všechny čtenáře po dlouhé době, Bikeři.cz se uložili k zimnímu spánku, který stále trvá a trvat bude. Během něj se ale přeci jen něco událo (kromě článků od poctivých autorů) – stránky jsem přesunul na jiný webhosting s naději, že se budou rychleji načítat. Dále jsem zrušil galerii, jak ji znáte (bikeri.cz/galerie). Už se tam nedostanete – budete přesměrováni na picasaweb.google.com/bikeri.cz.

Tato nová galerie má tyto nevýhody: delší adresa a neexistují tam podalba, takže když je závod s více galeriemi, tak ty jsou uvedeny „vedle sebe“.

Výhody si zaslouží nový odstavec. Galerie na bikerech má cca 15 tisíc fotek, které zabíraly 3,5 GB místa. To ovšem stálo dost peněz. Dále bylo třeba udržovat při chodu internetovou aplikaci Gallery2, která je sice doslova špičkovým produktem, ale například přesunout ji – naplněnou tolika daty – na jiný webhosting je skoro nadlidský úkol. Galerie je tedy nyní umístěna na webových albech Picasa od firmy Google. Ta nabízí prostor 20 GB za hubičku (5 dolarů). Tato alba lze spravovat přes program Picasa, který možná někteří z vás sami používají na správu fotogalerií. Přes program lze do galerií velice jednoduše nahrávat (je to počeštěné). Nyní máme tolik místa, že fotky ani nemusíme zmenšovat. Alba lze sdílet, takže třeba po závodě vytvořím album a nasdílím jej s fotografy, kteří pak do tohoto alba budou moci sami přes program Picasa nahrávat své fotky, doplňovat popisky atd. – bez prostředníka (já).

Jistě najdete spoustu much – rád si o nich přečtu. Co hodlám udělat je přesměrovat každý odkaz do staré fotogalerie na správné album v nové fotogalerii. Ještě to ale není hotové.

Nyní ještě k webhostingu – v tomto ohledu se také může vyskytnout problém vedle problému (nyní je třeba osekaný postranní panel). Prosím o trpělivost (ale stejně sem – jak doufám – nyní moc lidí nechodí…). Mým snem je pro další týdny trochu vylepšit šablonu těchto stránek.

Přeji hodně zdaru a cyklistům vytrvalost :-).


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete použít tyto HTML značky:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>