19-ti letý Kreuziger v Liquigas-Bianchi

Před dvěma lety poprvé ujel tátovi ve stoupání na šumavský kopec ve Svojších. Loni získal juniorský titul mistra světa v nejváženějším silničním závodě. A teď podepsal smlouvu do elitní profesionální stáje Liquigas/Bianchi.

Tři mety ve zběsile se rozjíždějící kariéře devatenáctiletého cyklisty Romana Kreuzigera. Syna slavného otce, cyklokrosového šampiona. Jaká bude další? Triumf na Tour?

„Ne, potřebuju se aklimatizovat v Itálii a v dospělém profipelotonu. Netlačí na mě hned s výsledky,“ říká sebevědomě vystupující mladý muž.

Vlastně spíš pořád kluk. Měří už 183 centimetrů, ale váží 65 kilo. A teprve před pár měsíci udělal maturitu ze sportovního managementu.

Na jaře seděl čtyři dny ve škole v Plzni a na víkendy létal do Itálie na závody. „Zvládl jsem to. V řádném termínu. Na sportovce dostatečně,“ usměje se. „To neznamená, že na čtyřky,“ dodá tajuplně.

Loňské Vánoce a Nový rok strávil sám na Mallorce. Trénoval. Teď namísto dovolené zamíří k Lago di Garda vybírat nový byt a kouče, který ho dovede blíž k cyklistickému nebi. Zasvěcenému jen hrstce vyvolených.

Třeba Danilo di Lukovi, lídru stáje Liquigas, který letos vedl světový žebříček Pro Tour. „Šance potkat ho a zatrénovat si s ním je obrovská motivace,“ povídá odvážný synek. Stejný zelenkavý trikot obléká i Garzelli, Backstedt nebo Pelizotti.

Táta hned dodá: „Nechci ho servat, ale tu šanci musíme využít.“ Smlouvu měl na roky 2007 a 2008, teď dostal nabídku už na příští rok.

Nevídaná věc v profipelotonu, kde ubývají peníze. Skončila třeba známá stáj Fassa Bortolo a mnoho cyklistů zůstává bez práce. „Není to věc peněz,“ odmítá otec, bohatý podnikatel. Mladí jezdci berou podle UCI v elitních stájích nejméně 30 000 eur ročně, asi milion korun. „Mám míň, jsem ještě mladší. Ale na slušný život v Itálii to stačí. Víc nepotřebuju,“ řekne kluk.

Italský životní styl miluje. „Jsou otevření, o všem hodně mluví.“ Má rád také zdejší módu. „Velké sluneční brýle. Ale přijedu domů a vypadám jako blázen…“

Od čtrnácti je na cestě. Nejdřív jezdil ve švýcarském týmu GS Schumacher, loni už v italském Podenzanu, solidní mládežnické formaci -osm chlapců odtud získalo nyní angažmá v Pro Tour.

V nejlepší sezoně 2004 najezdil 18 000 kilometrů. Letos to bude 25 000. A za rok? Možná už 28 000. „Jsem spíš vytrvalec než výbušný sprinter. Potřebuju teď víc trénovat, vystavět skladbu podle závodů,“ říká. Skupinu mládenců povede trenér Di Luky.

S cyklokrosem, rodinnou láskou, už se Kreuziger rozloučil. I s hokejem a lyžemi. „Nechci dopadnout jako Tomáš Konečný,“ zmíní cyklistu T-Mobilu, který po loňské zlomenině nohy na bruslích teď neprodloužil smlouvu.

***

Kreuziger: otec a syn

Roman Kreuziger syn nejmladší český profesionál, juniorský mistr světa na silnici a stříbrný v časovce 2004 celkový lídr Světového poháru 2004, stříbrný junior na MS i ME v cyklokrosu 2004 Král české cyklistiky 2004

Roman Kreuziger otec juniorský mistr světa v cyklokrosu 1983, třetí mezi dospělými 1987 nyní úspěšný podnikatel, majitel benzinových pump a penzionů

Článek vyšel v Mladé Frontě DNES 14. 10. 2005. Autor: Tomáš Nohejl.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete použít tyto HTML značky:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>