2. etapa — Boonen nedokázal předjet Steegmanse; přesto jde o bod do zeleného

Boonen a Steegman v cíli

V dnešní ploché etapě z Dunkerque do Gentu se utvořil tříčlenná skupinka v úniku, která byla sjeta až necelé tři kilometry před koncem. I dnes to bylo zajímavé pokoukání. Výsledky etapy ovlivnil hromadný pád těsně před koncem, ve kterém uvízli někteří favorité na etapové vítězství, žlutý trikot Cancellara, puntíkovaný trikot Millar, bílý trikot Gusev a spousta dalších. Naopak Boonen, Zabel, Freire nebo zelený trikot McEwen pádu unikli.

Při pádu někteří utrpěli zranění. Ruku si při dojezdu drželi například Vinokurov a Cancellara — vypadalo to na problémy se zápěstími. Zda tam budou i zlomené klíční kosti, na to si musíme počkat. Štěstím v neštěstí bylo, že Gent se již nacházel mimo déšť, ze kterého jedzci zrovna vyjeli.

Před tím, než se budeme věnovat dnešnímu finiši, povíme si ještě něco málo o tom včerejším. Robbie McEwen vyhrál včera svou 12. etapu na Tour de France, čímž vyrovnal počin Erika Zabela, který na TdF nevyhrál etapu — považme — od roku 2002. Robbie McEwen se zároveň stal třetím nejstarším cyklistou za poslední dekádu, který vyhrál etapu. Před ním zůstává pouze Sergej Gončar, který loni vyhrál ve 36 letech dvě časovky, a Giuseppe Guerini. McEwen je však v posledních deseti letech nejstarší vítěz masového sprintu.

Déšť v dnešní etapě

Zpět k dnešnímu programu. Protože se jelo v Belgii (nepočítaje francouzský začátek), měli velký zájem na vítězství v etapě Belgičané, kterých jede v pelotonu celkem 12. Fandit na trať přišla velká spousta diváků. V posledních kilometrech se proto snažil zejména QucikStep, aby dovezl svého sprintera Toma Boonena do cíle jako prvního. Ten se měl vyvézt za Gertem Steegmanem, ale inženýři někde udělali chybu, Steegmans byl moc rychlý, Boonen ho nedokázal přesuprtovat, a tak slavil tento domestik své první vítězství na Tour de France. Protože jsou ale oba Belgičani, národní tragédie se nekonala. Zelený trikot byl tentokrát ve špatné pozici a nestačilo to na lepší než šesté místo.

McEwen po dnešní etapě v soutěži o nejlepšího sprintera ztrácí jeden bod na Toma Boonena. V soutěžích o ostatní trikoty se nic nezměnilo. Pokud dojde k hromadnému pádu méně než tři kilometry před koncem, počítá se všem jezdcům stejný čas.

Zítra se přesuneme zpátky do Francie. Čeká nás 236,5 km z Waregemu do Compiègne.

Dnešní etapa:

1 Gert Steegmans (Bel) Quickstep-Innergetic
2 Tom Boonen (Bel) Quickstep-Innergetic
3 Filippo Pozzato (Ita) Liquigas
4 Robert Hunter (RSA) Barloworld
5 Romain Feillu (Fra) Agritubel
6 Robbie McEwen (Aus) Predictor-Lotto
7 Erik Zabel (Ger) Milram
8 Heinrich Haussler (Ger) Gerolsteiner
9 Oscar Freire (Spa) Rabobank
10 Sébastien Chavanel (Fra) Française Des Jeux

Zelený trikot:

1 Tom Boonen 56 pts
2 Robbie McEwen 55
3 Gert Steegmans 46
4 Romain Feillu 44
5 Sébastien Chavanel 40
6 Oscar Freire 36
7 Erik Zabel 32
8 Thor Hushovd 30


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete použít tyto HTML značky:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>