Hračky pro trénink (Nokia, Garmin, Polar)

Global Positioning System, zkráceně GPS, je vojenský polohový družicový systém provozovaný Ministerstvem obrany USA.
Global Positioning System, zkráceně GPS, je vojenský polohový družicový systém provozovaný Ministerstvem obrany USA.

O tréninkovém deníku vedeném na internetu zde na Bikerech už psal Tomáš Linhart (MyTreneek = ideální tréninkový deník). MyTreneek je univerzální deník pro desítky různých aktivit. Po tréninku si večer sednete k počítači, za minutku vyplníte, přečtete si aktivity ostatních a hotovo. Já dnes začnu dvoudílný článek o tréninkových denících, které stojí a padají s nějakou technickou hračičkou (Polar, Garmin, Nokia). Ve druhém díle se rozepíšu o deníku pro telefony Nokia s operačním systémem Symbian a modulem GPS, které umí používat aplikaci Nokia Sports Tracker (instalace, používání, zkušenoti).

Hurá na Krudum s armádou procesorů v kapse
Hurá na Krudum s armádou procesorů v kapse

Inu, časy se mění. Nejdřív se jezdilo jen tak, pak si člověk měřil dobu jízdy, pak se přidal tachometr a dnes si na řídítka můžeme připevnit strojky, které umí roztodivné věci:

  • měřit čas, rychlost a ujetou vzdálenost
  • měřit výkon
  • měřit tepovou frekvenci
  • měřit polohu pomocí GPS a ukazovat polohu na podrobné turistické mapě
  • fotit, natáčet a zaznamenávat, kde a kdy byla fotografie pořízena
  • nahrát všechny tyto údaje na internetové stránky, kde jsou podrobně zobrazeny včetně fotek a videí na mapě

Člověk si ale musí uvědomit, že s technickými udělátky se jeho vyjížďky trochu změní. Najednou je tu…

  • starost, zda-li je můj stroječek nabitý
  • učení se s přístrojem a problémy při používání
  • nahrávací mánie aneb „tohle vyfotím a tohle taky“ a nakonec 1) mám tolik fotek, že se na ně nikdy nikdo nepodívá, 2) si nezajezdím, protože zastavuji, abych zaznamenával, a brzdím, abych strojek nepoškodil.

Nokia Sports Tracker

Záznam procházky okolo domu nahraný na Internet
Záznam procházky před domem z aplikace Nokia Sports Tracker nahraný na Internet
Záznam tréninku z aplikace Nokia Sports Tracker na internetu
Záznam tréninku nahraný na internet

A teď přímo k věci. Osobně znám hračku od Nokie. Koupil jsem si telefon Nokia N79 s operačním systémem Symbian, GPS a WiFi. Stáhnul jsem si aplikaci Nokia Sports Tracker, která využívá GPS a slouží k zaznamenávání tréninků:

  • aktuální a průměrná rychlost, vzdálenost
  • zeměpisné souřadnice, azimut
  • grafy (rychlost/nadmořská výška vzhledem k vzdálenosti)
  • aktuální pozice na mapě (pokud jste připojeni k internetu)
  • focení během tréninku a umístění fotky na mapu
  • záznam tepové frekvence se speciálním hrudním pásem Polar
Přehled mých tréninků na stránce Nokia Sports Tracker
Přehled mých tréninků na stránce Nokia Sports Tracker

Po skončení tréninku záznam nahraji na internetové stránky Nokia Sports Tracker, například středeční trénink se závodem Středeční pohár na Březové. Na mapě vidím, kde jsem byl, a můžu si zobrazit klasickou mapu nebo pohled ze satelitu nebo hybridní zobrazení (mix obou). Na grafu vidím průběh rychlosti a profil trasy. A dále vidím pořízené fotografie a dokonce i videa (ta nejsou od fotek vizuálně odlišena, ale jsou tam). Na mapě jsou i ikonky fotek – po klepnutí se vám fotka načte. Na mapu je umístěna dle času, ne dle polohy, takže poloha nemusí být přesná; můžete ji ručně přesunout.

V druhém díle tohoto článku popíši instalaci a používání aplikace Nokia Sports Tracker. Pro zájemce odkaz na stránky Nokie (přeloženo do češtiny).

Garmin

V Sokolově si s aplikací Nokia Sports Tracker hraje kde kdo...
V Sokolově si s aplikací Nokia Sports Tracker hraje kde kdo...

Hračky od firem Garmin a Polar neumějí narozdíl od Nokie telefonovat a postrádají tak omamné kouzlo „vše v jednom“. Na druhou stranu mají příležitost být mnohem lepší ve své jediné disciplíně.

To, co nás zajímá u Garminu, se jmenuje Garmin Connect. Pracovat s ní umí stroje typu Edge a Forerunner (seznam zde). Po tréninku záznam nahrajete do internetové služby a uvidíte záznam polohy na mapě a údaje o své jízdě (rychlost, profil). Garmin je v porovnání s Nokií o stupínek dál, co se sportovních funkcí týče, ale postrádá funkci nahrávání fotek a videí z tréninku. Jako jediný z popisované trojice je v češtině.

Garmin i Nokia podporují „komunitní služby“. Konkrétně na úvodní stránce Nokia Sports Tracker je mapa. Když se proklikám například k Sokolovu, uvidím, že nejsem sám, kdo sportuje. Kliknutím na ikonku se dostanu na záznam ze sportování někoho mně zatím neznámého (zobrazeno je jen to, co kdo dovolí).

Garmina používá závodní tým Merida. Nevím, jak dlouho kluci s přístroji vydrželi, ale na jaře jsem si na stránce Christopha Soukupa prohlížel, kudy a jak jezdil.

Polar

Plánování intervalů
Plánování intervalů

O Polaru toho vím nejméně, takže tato část nebude příliš podrobná. Polar nabízí své speciální tréninkové stránky Polar Personal Trainer, které vám něco ukáží, až když se zaregistrujete, a hlavně počítačový program ProTrainer 5. Polar je zaměřen na sportování, ne na zábavu.

Personal Trainer vám vytvoří tréninkový plán. Letmo jsem si zadal, že chci běžet půlmaraton za určitý čas a že už mám něco naběháno et voilá, vyskočil na mě kalendář s tréninkovým plánem. To samé s cyklistikou. Každá tréninková jednotka má podrobné instrukce.

Tréninkový plán na maraton
Tréninkový plán na maraton
Popis dvouhodinového tréninku na kole
Popis dvouhodinového tréninku na kole

Do počítačového programu ProTrainer 5 si můžete stáhnout tréninkové plány od profesionálů. Moc jich není, ale vypadají… profesionálně. Před tréninkem si v tomto programu můžete naplánovat (čas, délka, intenzita) jednotlivé intervaly, ty si pak necháte na sporttesteru zobrazovat a doma si celý trénink vyhodnotíte. Podrobná statistika a analytické schopnosti programu jsou samozřejmostí. Polar umí s GPS, umí měřit rychlost (na kole i při běhu), kadenci. Když uvidíte na rukou profesionála či profesionálního amatéra hodinky, bude to nejspíš Polar.

Slovo závěrem

Kdo těmto hračkám odoláváte, buďte štastni, protože jsou to žrouti času. Kdo si chce hrát, ať si koupí Garmina či Nokii. Garmin je česky, některé modely umí turistické mapy, ale neumí narozdíl od Nokie fotky a videa. Ta navíc umí telefonovat. Kdo chcete sportovat jako profesionál, nechť si koupí Polar.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete použít tyto HTML značky:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>