Mediku ovládli březovští Belgáni

Medica maraton, jeden z několika málo silničních závodů v Karlovarském kraji, vstal z mrtvých (na onom světě pobyl pouze jeden ročník) a pro cyklisty nachystal prosluněné okruhy o délkách 86 km a 120 km a 11. mistrovství republiky lékařů a farmaceutů k tomu. V kapitánském voze jel Luboš Hranička. Na Vítkově hoře se na startu nesešly davy lidí, spíše dostatečné startovní pole. Většina chrtů se soustředila na delší trať. A kdo na ní byl ve hře o přední příčky? Vezměme to po stájích, protože právě toto dělení se v sobotu 4. 6. 2011 ukázalo jako klíčové.

Vojta Marvan vjíždí do Krásna

  • Team Cube vyjížděl na dlouhou trať jen ve dvojici Radek Krummer a Ondra Stránský. Míra Brill se vydal na kratší trať, kde vyhrál. Radek patřil k velkým favoritům.
  • Team Bike Březová, soudě dle dresů béčko belgického nároďáku, vyjížděl v sestavě 3+1, tj. Vašek Viktorin, Pavel Kodl a Radovan Fišer, plus trenér silničářské rychlostní skupiny Tomáš Viktorin (SKP Sokolov). Papírově byl tento tým největším favoritem již před startovním výstřelem, protože Vašek je junior druhoročák na republikové výkonnostní úrovni a Pavel – řekl bych – výkonnostní amatér rovněž na republikové úrovni, bronzový z nedávného Mistrovství SAL.
  • Konkurencí hochům z Karlovarského kraje byli ostří hoši ze severu – Hnízdil Team, tj. Vojta Marvan, Dan Aichinger a Lukáš Šustr.
Na startu
Momentka z cíle: Honza Šíma se právě ptá, jestli to vážně stojí za to. Vpravo Ondra Stránský.

Šlo však o závod jednotlivců. Každý jezdec se do cíle musel dostat chtě nechtě sám… A že to někdy celkem bolelo. Podívejme se na závod z pohledu cestujícího v první skupině, autora článku.

Ve čtvrtek jsme si v rámci tréninku sokolovských příznivců rychlostní cyklistiky projeli většinu tratě (foto Hlinky) a v pátek jsem se po zralé úvaze e-mailem přihlásil na kratší trať. V sobotu ale zaargumentoval Péťa Ontko a byla z toho delší trať. Řekl jsem si, že pojedu full gas a až to nepůjde, tak to nepůjde.

Směr Bečov a závodníci jedou za vozem Luboše Hraničky

Celou stradu od přehrady do Bečova vedl, jak jsem již napsal, Luboš Hranička. Na sklo se mu lepila sestava Šmoulů. Po nějakém čase se jezdcům ustálil tep a ozvaly se močové měchýře. Někdo si poodjel, někdo přibrzdil, ale Viki, ten se nechal tlačit a zvládnul to za jízdy bez ztráty kytičky. Ve Vodné byl odpískán ostrý letmý start a do Bečova peloton dovedli Belgáni z Březové. Do kopce směr Háje vyrazil Radek Fišer s Radkem Krummerem st. Prvně jmenovaný ovšem pokračoval ve vysokém tempu, až z toho byl náskok sto metrů. Nešlo o únik – jak si však i týmoví kolegové mysleli – ale o sólo pro sponzory. V kopci nás pozdravil Víťa Hanuš. Před Krásnem na pilu zatlačil Vojta Marvan a najednou byl celý peloton pohromadě. Ve sjezdu do Bečova se odpojili Vašek Viktorin a Radek Fišer, ale ve městě je opět lehce pohltila skupina.

První skupina závodníků jede směr Mnichov

Do cesty se postavil kopec na Novou Ves, který je v první části dost prudký. Záleží ovšem na výkonnosti a hmotnosti… Takže někteří jeli tempíčko, jiní se ťavili a jiní řekli sbohem a šáteček. Nahoře na vlnkách si poodjel opět Radek Fišer, zřejmě nespokojený s tempem skupiny. Do Pramenů se už ale jel kolotoč a svištělo to. A kde se vzal, tu se vzal, kopec do Mnichova. Radek a Viky st. se usadili na čele a chvíli se je nikdo neodvážil předjet, ale to bohužel trvalo jen chvíli, pak se tempo zvýšilo, ale stále celkem pohoda. To se favoritům nemohlo líbit. Pohromadě v tuto chvíli jeli: Radek Krummer, Ondřej Stránský (Team Cube), Dan Aichinger, Lukáš Šustr (Hnízdil Team; Vojta Marvan – nejsem si jist), R. Fišer, Pavel Kodl, Vašek Viktorin (Team Bike Březová), Tomáš Viktorin (SKP Sokolov), Jan Šíma (Auto Pneuservis Svatava). Péťa Ontko (Team Bike Březová) zůstal pod Novou Vsí.

V Mnichově na nás čekala občerstvovací stanice, kterou by však jezdci unisono přivítali raději cestou do kopce, ne z kopce. Když jsem u těch nedostatků, tak dále – ale to není chyba organizátorů, jen typická práce silničářů, nebezpečný (!) nepořádek na silnicích po zimě, a zatřetí – a to už je věc organizátorů – cílový kopec plný kamínků a štěrku.

Cestou z kopce pod stoupák do Tisové si Vašek s Pavlem (TBB) řekli své ano a bylo vymalováno. Opět jsem doufal v poklidné tempo, ale najednou se po levici přehnal modrý stín a za ním Radek Krummer. Radek F. (TBB) následoval, za ním Vojta, Dan, Lukáš a další. Vašek neskutečně nastupoval, ale trojice byla pořád pohromadě. Dotáhnul se do ní Radek Fišer, naopak zaostal Pavel Kodl, ale nahoře se trojice shodla, že počká… a milá čtveřice zahájila úprk.

Čtveřice v Tisové

Po rozbitých cestách dokodrcala do Otročína a pak směr Teplá. Tady už Radek F. hlásil svým kolegům křeče a únavu a poohlížel se po mechanickém voze sportovního direktora Honzy Vokáče. Ale pořád to ještě šlo vydržet, nohy se točily, tak jsem jel. U Teplé dělil skupinu uprchlíků a pronásledovatele jen kousek. Vzadu za pilu tahali hoši Hnízdilů. Vašek ale zavelel ale zrychlení… No když myslí, tak co můžu dělat…

Zleva Pavel Kodl, Vašek Viktorin, Radek Krummer ml., Radovan Fišer (směr Teplá)

Popíši situaci vepředu: Radek F. byl poměrně zoufalý, protože měl křeče, nohy bolely, v bidonech jen vodu, slunko pálilo. Pavel byl v o něco lepší situaci, ale směřoval stejným směrem. Radek Krummer – zde nevím, ale asi tušil, že ho nic příjemného nečeká, a tak se na špicích moc neohříval. Vašek měl jiné starosti… a pak zavelel: „Jde se na to!“ Ráďa Krummer a Šmoula nástup. A znovu. A znovu. A nakonec to byl Radek Fišer, koho už Radek K. nepronásledoval. Byla to pro mě dost tragikomická situace… bez sil a mám jet v úniku nějakých 40 km? Takže jsem ani moc nepospíchal. Ale pak se nohy zlepšily, jel jsem, a navíc se přiřítil Pavel. Vzadu tedy Vašek s Ráďou – a Vašek teď rozhodně nikam nespěchal. Naopak my s Pavlem jsme pelášili, ve stálém tempu a s obavami. Křeče přišly i na Páju.

Vašek Viktorin to rozjíždí do kopce a... nebýt hliníková, tak nejméně dvoje řídítka skončila rozkousaná.
Jako vejce vejci, Pavel Kodl a Radek Fišer u Toužimi
Skupinu za uprchlíky táhnou u Toužimi Dan Aichinger a Lukáš Šustr

Za Útvinou na rovinách si Pavel s Radkem užívali své. Na konci nejdelšího stoupání, které takřka už jen vyťapali, viděli větší skupinu pronásledovatelů úplně dole, což jim popohnalo kyslík do motoru a optimisticky valili dál, ale jak říkám, bylo to na hraně, protože lýtky/stehny cukaly křeče sil už moc nebylo.

Vpředu vašek a Ráďa, za nimi Lukáš+Dan a Viki (za Útvinou)
Vašek odjíždí Ráďovi

Velká skupina však uprchlíky sjížděla… pak se odpojili Vašek s Ráďou. A v jednom kopci pak Vašek odpáral Radka, dolétl k Pavlovi a Radkovi, vzal je pod křídla a odvezl domů :-). No, tak nějak to bylo ve stručnosti. Vašek měl skutečně sil na rozdávání. V Hlinkách jsme už byli v dobré náladě, ale stále jsme zodpovědně šlapali a do cíle dojeli skoro vedle sebe.

Už pohoda směr Hlinky
Kluci se radují v cíli

Můj osobní zážitek byl velice silný kvůli týmové spolupráci (třeba jako Museeuw, Bortolami, Tafi v r. 1996). Pochopil jsem, že nadšené zvedání rukou domestiků při vítězství lídra ve spurtu není jen gesto pro fotografy… také bych ty ruce zvedal. Asi jako každý, i já jsem si těch 120 km fyzicky pořádně vytrpěl. Přidaly se k tomu ale obavy, strach v úniku… sjedou, nesjedou nás, vydržím, pokazím…? Z těžké pohody na startu byla najednou nejistota. Ale postupem času ze nejistota změnila v odhodlání. Takže tolik ve stručnosti má zpověď. A vzkaz soupeřům? Dávejte si na mé parťáky pozor! :-).

Borec na konec: Míra Brill zvítězil na trase 86 km.

A ještě další borec na konec: Honza Vokáč udělal… za jízdy… tyto krásné fotky – díky!


5 thoughts on “Mediku ovládli březovští Belgáni”

  • TomL napsal/a:

    Krásný článek,fotky též a neskutečné závodění,popsané jako bych byl přímo u toho :-) Kluci,klobouk dolů 8-)

  • Proky napsal/a:

    Moc pěkný čtení.A klukům gratujuji,je supr když tým drží pohromadě.

  • Palinko st. napsal/a:

    Určitě jedna z nejlepších reportáží, jezdi častěji ať je více podobných článků.
    Samozřejmě gratuluji celému týmu.

  • Radovane, ty jsi fakt exot. :D Píšeš článek sám o sobě a napíšeš „Radek Fišer, ZŘEJMĚ nespokojený s tempem skupiny“… :D

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete použít tyto HTML značky:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>