Nahoře na mě nečekejte…

Tomáš Viktorin, Pavel Kodl. Foto: D. Blažek

V neděli 29. 4. 2012 se jel „měřený trénink“ Okolo výsypky. Možná mladší ročníky neví, o jaké výsypce je řeč… jde o Velkou podkrušnohorskou výsypku, kam se sypala „hlína“ z dolu Jiří, pod kterou bylo vytoužené zlato, pardon – hnědé uhlí. Dnes je tato výsypka zrekultivovaná, jsou na ní pěkné cesty, rostou tam stromy a tráva, dá se tam koupat v jezerech. Tento „trénink“, resp. celý seriál Giro Chodov, je, podle mého názoru, jednou z největších událostí tohoto roku. Navazuje na Giro Karlovy Vary, pomáhá rozvoji silniční cyklistiky v době, která závodům na silnici háže špendlíky do cesty, je zaměřen na mládež.

Start žen dvě minuty za hlavním polem. Foto: M. Meruna
Jiná skupina závodníků

Zpátky z výšin na zem. Počasí bylo v neděli o něco chladnější, ale stačilo to, většina lidí využila na trati 81 km oba bidony. Na startu se sešlo 30 závodníků a závodnic ze Sokolova a okolí, Mariánských Lázní, Karlovch Varů, z Aše. Na trati nás doprovázelo několik aut. Jelikož nešlo o závod v pravém slova smyslu, neměli jsme startovní čísla, jeli při kraji silnice, na křižovatkách dávali přednost automobilům. Jízdu znepříjemňoval vítr (od Chodova na Sokolov). K průběhu závodu… trať byla rovinatá až na tři úseky, tři prubířské kameny, na nichž se lámal chleba. V prvním kole nastoupil Tomáš Viktorin v kopci nad Boučím. Kdo se chtěl udržet v první skupině, musel chtě nechtě posunout tepovou frekvenci do horní části anearobního pásma. Již v prvním kole se tedy startovní pole rozdělilo, vepředu jelo 7 závodníků: Tomáš Viktorin, Pavel Kodl, Martin Kubík, Josef Blažek, Ondřej Stránský, Radovan Fišer a Pavel Kněžický.

Skupinka sedmi. Foto: D. Blažek

V druhém kole nad Boučím opět zabral katalyzátor Tomáš Viktorin a ve snaze oddělit zrno od plev odpáral Pavla Kněžického. Od půlky druhého kola se už jelo opravdu rychle. A ve třetím kole to přišlo. Viki zabral už nad Svatavou, dojel si ho pouze Pavel Kodl. Skupinka čtyř za nimi nejprve rezignovala, ale pak přeci jen sebrali síly a zkoušeli dva uprchlíky dojet. Marně. V kopci nad Boučím pak junioři Pepa a Martin řekli Ondrovi a Radkovi pápá a ujeli. Za Dolními Nivami na rovině však byli dojeti a tak jako Pavel s Vikim se všichni soustředili na závěrečný spurt. V něm 1) Pavel odjel Vikimu, 2) ze čtyřky vyhrál Martin před Ondrou, za nimi dojeli Pepa a Radek.

Ostatní pořadí – viz výsledky a foto.

Výsledky Okolo výsypky 2012
Foto: Dalibor Blažek, Miroslav Meruna

V úvodu jsem zmiňoval, že „trénink“ Okolo výsypky navazuje na Giro Karlovy Vary. Na stejné trati se totiž jezdíval závod Okolo lomu a zde jsou výsledky z 1. 7. 2001. Uvedu zde i vzácné foto Michala Havlíčka (ACES) z této trati. Silnice ještě bez záplat, svahy bez stromů, ale utrpení asi stejné :-).

Michal Havlíček (Giro Boučí). Foto: ACES

One thought on “Nahoře na mě nečekejte…”

  • Petr napsal/a:

    Pája je borec.
    TBB má výborné eliťáky, jen takticky jezdí každý v jiném dresu.
    Dále si zaslouží pochvalu pořadatel, ne jen za podporu silniční cyklistiky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete použít tyto HTML značky:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>