Pravidla týmové časovky

Týmová časovka (CSC)Aby udělali každému jednodušší život, zavedli organizátoři Tour v loňském roce nový balíček pravidel pro týmovou časovku, který určuje, kolik času mohou v týmové časovce jezdci ztratit. V minulých letech zde byl jednoduchý strop — žádný jezdec, který dojel v časovém limitu, nesměl ztratit více než X minut. Letos je systém trochu více komplexní. Zde je:

Časy týmů se určují podle pátého jezdce v cíli a všem jezdcům, kteří dokončí se svým týmem, se započítává tento čas. Jezdci, kteří jsou opuštěni, dostanou svůj vlastní čas a časový limit je +25% času vítězného týmu, aby se předešlo eliminaci, což by mohl být tvrdý oříšek pro jezdce, který je opuštěn brzo. Zbytek tohoto nesmyslu se dotýká pouze celkového hodnocení jednotlivců, kteří dokončí etapu se svým týmem.

Maximální čas, který může na vítězný tým ztratit jezdec, který finišuje se svým týmem, je určen umístěním jeho týmu: jezdci v týmu, který skončí druhý mohou ztratit nejvíce 20 sekund, třetí 30 sekund, čtvrtí 40 a tak dále v desetisekundových přírůstcích do 15. týmu, který nemůže ztratit více než 2:30, a posléze po pětisekundových přírůstcích až do 21. týmu, který může ztratit nejvíce 3 minuty. Pokud tým skončí blíže vítěznému týmu, než je maximum, jezdci dostanou skutečný čas týmu. Pořád se mnou? Dobrá.

Skutečné časy týmů se započítávají do celkového hodnocení týmů.

Teď, když jsme účetním dali něco na práci ve volném čase, tento sytém dává malou možnost pro lehce zvláštní výsledky pro jezdce s reálným zájmem v celkovém pořadí, obzvláště pokud vyhraje tým bez jakýchkoliv vážných soutěžících v celkové klasifikaci, protože limity jsou nastaveny na vítězný tým, ne navzájem. Pokud by např. neočekávaně Bouygues Telecom o hodně vyhrál, T-Mobile skončil o minutu druhý a Discovery Channel pouze o několik málo sekund třetí, Jan Ullrich by na Lance Armstronga získal 10, přestože by skutečný rozdíl mezi nimi byl mnohem menší.A pokud by nějaký tým skončil mezi nimi, byl by to dvacetisekundový rozdíl a tak dále (případ reductio ad absurdum by nastal, pokud by týmy od 2. do 21. místa skončily rozděleny pouze zlomky sekund, ale více než 3 minuty za vítězným týmem, nešťastní jezdci by byly klasifikováni s časem o 2:40 minut horším, třebaže skončili ve stejné sekundě). Takže umístění může být stejně důležité jako čas pro jezdce usilující o výsledek v celkovém pořadí — musí se starat nejen o sebe navzájem, ale i o silné časovkářské týmy.

Tento článek autora Rogera Hughese vyšel na serveru Cyclingnews.com v článku TTT Rules. Čtete překlad článku.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete použít tyto HTML značky:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>