Výsledky SCM Cheb cyklistika 2009

Celá příprava sezony 2008/2009 proběhla podle předem stanoveného plánu. Díky ČSC došlo k udržení SCM v Chebu alespoň po stránce statutu, bez finanční podpory. Pro nás to bylo velice důležité. Jinak mohla přijít roční práce na zmar.

kv

Po dohodě a ve spolupráci s SCM Louny došlo k přeřazení sedmi našich členů do Loun. Zde jim byla nabídnuta podpora ve formě účasti na soustředění a společné zajištění mechanické pomoci na závodech.

V sezoně si téměř všichni vyzkoušeli tréninkově i závodně tři cyklistické discipliny: XC MTB, silnici a dráhu, někteří navíc cyklokros. K tomu ti zkušenější tréninkově 4cross a DH dráhu.

Po odpočinkovém přechodu do nové sezony září-říjen jsme společnou přípravu zahájili soustředěním týden v Podbořanech. Bylo to na konci října 2008 v době podzimních školních prázdnin. Soustředění se zúčastnilo 21 cyklistů a cyklistek. Zde si někteří vyzkoušeli prvně závod v cyklokrosu při ČP. Na základě této zkušenosti jsme uspořádali pro žáky a kadety samostatné Mistrovství kraje v cyklokrosu, poprvé v našem kraji.

Listopad až březen byl naplánován nejen individuálně v oddílech, kdy většina oddílů má dvakrát týdně tělocvičnu, k tomu individuální tréninky na válcích a trenažéru, společné výběhy, plavání, sauna, ale měli jsme dva prodloužené víkendy společných tréninků na dráze v Praze Motole, 12. – 14. 12 2008 a o pololetních prázdninách 30. 1. – 1. 2. 2009.

Dresy SCM Cheb
Dresy SCM Cheb

Letos jsme navíc využili přírodních podmínek – sníh na běžky s vyvrcholením Mistrovství kraje v M. Lázních, kde jsme mohli na upravených tratích být každý víkend více než měsíc a půl. K tomu jsme další měsíc využili zamrzlé rybníky a stadiony k tréninku na bruslích.vOpět díky týmu CK SportBlažek jsme jako na běžkách mohli tuto aktivitu zakončit Mistrovstvím kraje na rybníce ve Velké Hleďsebi.

Hlavní část přípravy byla pro většinu naplánována na jarní školní prázdniny, kdy jsme byli opět na dráze v Praze Motole od 2. do 8. března 2009, kde bylo 25 našich cyklistů a cyklistek. Několik kadetů a juniorů mělo možnost se individuálně připravit před závodní sezonou na soustředění v teple.

Přípravné společné tréninkové části – soustředění a společných akcí se zúčastnili kromě vedoucího trenéra SCM další trenéři MUDr. Tyrpekl Karel, Ing. Šverdík Miloslav, Vokáč Jan, Kubík Zdeněk, Ficenec Michal a Fialová Dana. Díky grantu z Karlovarského KÚ jsme mohli naše závodníky obléci do společných dresů SCM Cheb. Ve spolupráci s firmou Schindler s.r.o. pak došlo za výhodných finančních podmínek k vybavení týmu SCM Cheb a týmu žen koly GHOST.

Slavnostní vyhlášení
Slavnostní vyhlášení LOM

Sezonu jsme zahájili přípravnými závody XC MTB na tradičních závodech v K. Varech na konci března jarní Bahno 2009 (série čtyř závodů každou sobotu za sebou od poloviny března). Dále následovaly hned závody ČP na silnici, které nám ukázaly sílu našich žáků. V loňské sezoně jsme přivezli první medaili v žácích na silnici, 3. místo obsadil Tomáš Kos, který přešel do kadetů. A hned první závod nám přinesl první medaili, a to stříbrnou, kdy se v časovce jednotlivců žáků na druhém místě umístil Martin Kubík, který ovšem preferuje XC MTB. O další medailová umístění se postaral Petr Fiala také v žácích, kdy určitě jeho nejlepším výsledkem na silnici je 2. místo na LOM v Táboře.

logo lom

Žákům se dařilo také na závodech XC MTB. Na MČR jsme měli tři závodníky v první desítce – Petr Fiala 4., Jakub Ficenec 7. a Martin Kubík 9. Do první patnáctky se v závodě ČP probojoval Josef Blažek.

Neméně úspěšně si vedli naši kadeti. Na úrovni první až druhé desítky se umisťovali na silnici Jiří Čechman, v XC MTB Jiří Svoboda, Pavel Kuzma a Ondřej Sýkora. V druhé až třetí desítce na silnici jezdili Václav Viktorin, Tomáš Kos a Petr Šulc, v XC MTB ještě Jakub Johánek. V juniorech na silnici byl do dvacítky a úspěšně závodil na Lopatárně Tomáš Strnad. Kolem třicítky se pohyboval Pavel Kodl, a takto dojížděli oba junioři na závodech XC MTB.

V děvčatech byla kadetka Petra Nováková dvakrát 5. na ČP XC MTB. Další kadetka Lucie Ficenecová bojovala více s úrazy kolen než soupeřkami. Žákyně se již také zapojily do účasti na závodech republikové úrovně, ovšem zkušenosti a dostatečná tréninková příprava ještě chybí.

Máme velice nadějnou a početnou skupinu žáků od deseti let, jak chlapce, tak děvčata. V šesti fungujících oddílech máme šanci navázat na současnou stoupající výkonnostní úroveň mládeže. Téměř stovka dětí ve věku od osmi let je dobrým základem pro naši práci. Osm aktivních trenérů se stará o přípravu mládeže v rámci SCM a dalších šest se podílí na přípravě mladších ročníků.

Určitě jako prospěšná se ukázala spolupráce s SCM Louny vedoucím Milanem Chrobákem na silnici, kde mají naši mladí možnost společné přípravy na soustředěních, v rámci spolupráce při zajištění mechanických vozidel na závodech a zejména bych ocenil možnost účasti žáka Petra Fialy na etapovém závodě v Dánsku a kadeta Jiřího Čechmana v Belgii. Další společnou akcí byl etapový závod kadetů v Jevíčku.

Spolupracujeme v přípravě mládeže také s SCM Vimperk vedoucím Vojtěchem Huříkem, který je zaměřen na XC MTB. V přípravě na MČR XC MTB v K. Varech se devět našich členů zúčastnilo soustředění ve Vimperku na začátku prázdnin. Výsledkem tohoto kontaktu je přechod dvou našich členů přímo na Sportovní gymnázium do Vimperka. Školní docházku zde již zahájili Pavel Kuzma a Jakub Johánek.

Tabulka: Akce SCM, soustředění
Datum Místo Disciplína Zázemí
25.10. – 1.1 1. 08 Podbořany MTB, cyklokros Fiala Petr, Mudr Tyrpekl Karel
12.12. – 14.12.08 Praha Motol dráha Fiala Petr, Vokáč Jan
26.12. – 30.12.08 lyže, běh Fiala Petr
30. 1. – 1. 2.09 Praha Motol dráha Fiala Petr, Vokáč Jan
2. 3. – 8. 3.09 Praha Motol dráha Fiala Petr, Mudr Tyrpekl Karel, Ficenec Michal
9. 4. – 13.4.09 Dobříš silnice Fiala Petr
27.4. – 30.4.09, 22.6. – 26.6.09 Louny, Tábor Silnice, dráha

Silnice, cyklokros

Chrobák Milan, Ing.Svoboda Karel, Zdeněk Kubík
28.6. – 4. 7.09 Zadov MTB Huřík Vojtěch
9.8. – 15.8.09 Železná Ruda silnice Fiala Petr, Mudr Tyrpekl Karel, Ing.Šverdík Miloslav

Nejen TRÉNINKOVÁ PRÁCE, PŘÍPRAVA MLÁDEŽE A ÚČAST NA ZÁVODECH A SOUSTŘEDĚNÍCH PATŘÍ DO NAŠEHO ROČNÍHO PLÁNU. Kromě již zmíněného Mistrovství kraje v cyklokrosu pro žáky a kadety 23. listopadu 2008 jsme uspořádali také Mistrovství kraje na silnici časovku jednotlivců a silniční závod jednotlivců. Společně s Karlovarským svazem cyklistiky jsme připravili devět závodů v rámci Poháru KVSC v XC MTB. Vrcholem naší organizační práce bylo Mistrovství České republiky na silnici mládeže v Chebu ve dnech 28. července až 1. srpna 2009 – časovka jednotlivců, časovka dvojic a družstev a třetím závodem byl silniční závod jednotlivců pro kategorie žactva a kadetů, kadetek.

Reprezentace KV kraje
Reprezentace KV kraje: zleva Vašek Viktorin, Jirka Čechman, Martin Kubík, Anna Radovnická, Josef Blažek, Jiří Svoboda, Petr Fiala, Pavel Kuzma.

Na tomto MČR jsme prvně postavili družstvo kadetů na časovku. Jejich příprava sice nevedla k medailovému umístění, ale výsledek je prvním krokem ke zkušenostem v této přípravě. Hlavní organizace společných tréninků stála na trenérech Jiří Čechman a Tomáš Viktorin. Dokázali jsme, že máme šanci se prosadit i v této disciplině. Petr Fiala a Jan Lacina za SCM Louny byli zatím jediní, kteří se prosadili na MČR a stříbrná medaile v časovce dvojic kategorie žáků zůstala v Chebu.

Uspořádáním MČR v Chebu naše aktivity zdaleka nekončí. Bohatá sezona na závody a soustředění měla vyvrcholit pro naše členy účastí na týdenním etapovém závodě v Holandsku. Tam jsme již dva roky po sobě měli jedno šestičlenné družstvo. Tentokrát byla v přípravě družstva dvě a všichni to brali jako odměnu za celoroční práci. Tato akce nabízí nejen několik hodin v sedle, kdy se objede prakticky celé Holandsko, ale i řadu zajímavých atrakcí, soutěží a další společné zábavy. Bohužel díky ekonomické krizi nedokázal pořadatel zajistit tento 50. jubilejní ročník. Škoda a smůla pro nás.

Bylo třeba zajisti náhradní program. Proto jsme zvolili společnou přípravu v krásném prostředí Šumavy, v kopcích u Železné Rudy 9. – 15. srpna 2009. Náhradní varianty se zúčastnilo dvanáct členů SCM.

V současné době již připravujeme sezonu další, kdy prvním našim společným soustředěním bude využití týdnu podzimních prázdnin na konci října.

O tom, že SCM v Chebu funguje není pochyb. Má velký podíl na dalších aktivitách v našem regionu. Práce v oddílech se odráží v dalších příležitostech, které bychom mohli v našem kraji mít. V Chebu se zpracovává příprava na vybudování Dopravního hřiště s okruhem pro kolečkové brusle a oválem pro velodrom. V M. Lázních se buduje dráha pro bikros, v Aši jsou v plném proudu přípravy pro dráhu DH a 4cross. Sokolov je dějištěm zatím oblastních závodů, velice atraktivní jsou závody na Březové, kde je využita motokrosová trať s velmi technickým a náročným terénem. K. Vary se prosadily již vloni ČP XC a letos dokonce MČR v XC MTB a již tradičním maratonem MTB.

Také stránky karlovarské cyklistiky www.bikeri.cz mají svůj zvuk, jsou stále aktuální a patří mezi nejlepší cyklistické stránky u nás.

Padl také na ČSC návrh sloučení našeho centra s SCM Louny nebo s SCM Plzeň. To by ovšem znamenalo krok zpět. Faktickým zánikem SCM v Chebu by došlo k propadu dobře rozjeté cyklistiky. Plošná podpora center je důležitá pro chod cyklistiky v každé oblasti. Pokud se nepostaráme určitým způsobem o mládež, a následně nadšení rodiče a trenéři nepomohou s cyklistikou v kraji, nemáme šanci organizovanou cyklistiku dostat na nějakou únosnou úroveň.

Tabulka: uskutečněné akce a účast členů SCM na cyklistických akcích
Datum Akce
25. 10. – 1. 11. 08 Soustředění Podbořany + závod ČP cyklokros
23. 11. Mistrovství kraje cyklokros Dohlau
12. 12. – 14. 12 Praha Motol soustředění dráha
26. 12. – 30. 12. Soustředění lyže jen oddíl PROFI SPORT
   
Leden, únor společné víkendy lyže M.Lázně včetně Mistrovství kraje
  společné víkendy brusle včetně Mistrovství kraje V.Hleďsebe
30. 1. – 1. 2. 09 Praha Motol soustředění dráha
2. 3. – 8. 3. Praha Motol soustředění dráha
   
21. a 28. 3. Přípravné závody Bahno K.Vary XC MTB
4. 4. ČP silnice
5. 4. ČP silnice
9. 4. – 13. 4. Soustředění Pičín
11. 4. ČP silnice
12. 4. ČP silnice
18. 4. ČP silnice Soběslav
19. 4. ČP silnice Brno Zbraslav
25. 4. ČP dráha, Pohár KVSC Ašský pláteník
27. 4. – 30. 4. Soustředění Louny s SCM
2. 5. ČP silnice Louny
8. 5. – 10. 5. etapák kadeti Jevíčko, etapák žáci Dánsko Petr Fiala s SCM Louny
16. 5. ČP XC MTB Bystřice pod Hostýnem
22. 5. – 24. 5. etapák Belgie Jirka Čechman s SCM Louny
25. 5. Mistrovství kraje silnice hromadný závod jednotlivců
30. 5. ČP XC MTB Česká Kamenice
6. 6. ČP XC MTB Boskovice
9. 6. Mistrovství kraje silnice časovka jednotlivců Cheb
13. 6. – 14. 6. ČP silnice Hradec Králové, Mistrovství KVSC XC MTB Březová
22. 6. – 26. 6. Letní olympiáda mládeže Tábor (další článek)
27. 6. Pohár KVSC Ostrov n. Ohří
28. 6. – 4. 7. Soustředění Zadov s týmem ČS SCM Vimperk
10. 7. – 12. 7. etapák Louny kadeti SCM Louny
18. 7. MČR XC MTB K.Vary
28. 7. MČR silnice mládeže časovky jednotlivců Cheb
30. 7. MČR silnice mládeže časovky dvojic a družstev Cheb
1. 8. MČR silnice mládeže silniční závod jednotlivců Cheb
9. 8. – 15. 8. Soustředění Železná Ruda
22. 8. ČP XC MTB Kutná Hora
31. 8. Pohár KVSC Sokotrans Březová
5. 9. XC MTB Antal Aš
12. 9. XC MTB Bakov nad Jizerou

Žádná aktivita se neobejde bez nadšených lidí a určité podpory. Díky desítkám a stovkám hodin našich trenérů, které to stálo i další finanční náklady, tak jako všechny rodiče podporující své děti, jsme byli schopni tuto sezony zdárně absolvovat a dokonce bych řekl, že výsledky předčili naše očekávání. Protože podmínky a podporu nemáme vůbec ideální.

Petr Fiala v cíli jako druhý
Petr Fiala v cíli jako druhý

Jsme vděčni Krajskému úřadu K. Vary, díky kterému jsme byli schopni naše závodníky vybavit reprezentačními dresy SCM a Karlovarského kraje. Dalším významným partnerem se stala firma Schindler s.r.o., díky které jsme měli možnost jezdit na kvalitním závodním vybavení a kola jejich značky GHOST nám umožnila dosahovat výborných umístění na republikových akcích. Další vybavení od této firmy dva stany GHOST bylo nejen dobrou a výraznou reklamou, ale umožňovalo nám dobré zázemí na všech sportovních akcích, kterých jsme se zúčastnili. Město Cheb nám v činnosti s mládeží nepomohlo, ale pomohlo nám při zajištění pořádaného MČR mládeže na silnici. Sponzora na zajištění lepší přípravy se nám získat nepodařilo.

Zatím nepředpokládáme, že by nám v současné době pomohl ČSC, který by měl mít hlavní zájem na rozvoji tohoto sportu v jednotlivých regionech. Je to ovšem škoda, protože jsme příkladem fungujícího SCM, které navíc jako okrajová SCM v republice má oproti SCM při velkých oddílech a městech mnohem méně možností získat velké sponzory, navíc nemáme takové podmínky sportovišť a materiální vybavení, které si mohla za léta fungování ostatní centra pořídit. Další nevýhodou je větší finanční náročnost a časová při účasti na všech sportovních akcích, které nás stojí podstatně více na cestovném.

Malá centra jsou znevýhodněna, přitom nezajišťují jen vlastní závodníky jako privilegovaná centra. Většina center zajišťuje svým závodníkům minimálně stejnou péči, proto je řadu let rozdělení s několikanásobně vyšším finančním zajištění jednotlivých skupin center diskriminující a nespravedlivé. To je jen na okraj stručně na závěr hodnocení našeho SCM.

Zpracoval Fiala Petr, vedoucí SCM Cheb


One thought on “Výsledky SCM Cheb cyklistika 2009”

  • SCM a PROFI SPORT GHOST TEAM Cheb zahájili novu sezonu prvním společným soustředěním mládeže karlovarského kraje.
    Týden na dráze v Praze, proležený během a tréninky silnice, cyklokros. Pět nových účastníků tréninku na klopené dráze s kolem bez brzd a festkou. Více informací o činosti SCM v tomto článku. Další akce na listopad – vyhlášení Poháru KVSC, účast ČP na dráze, účast v Německém poháru cyklokrosu C2 a na konci měsíce další společné soustředění.
    Zde na bikerech je již také pracovní kalendář na rok 2010.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete použít tyto HTML značky:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>