Fotky ze světa z letadla

Jednadvacátá edice Mariánových fotek chytí lidičky se zájmem o zeměpis:

Pří tom všem lítání v práci si sem tam samozřejmě najdu čas podívat se i ven a občas jsou opravdu zajímavé věci k vidění – třeba nejvýšší kopeček v Evropě, městečko, kde jsem se narodil… Vždycky, když něco takovýho vidím, říkám si, že na světě je spousta zajímavých povolání a koníčků, ale mám jasno, že lítání se nikdy jen tak nevzdám! …a taky biků :).

Galerie č. 21.

Mont Blanc


7 thoughts on “Fotky ze světa z letadla”

  • Plumm napsal/a:

    Nevim kdo je Marian, ale nemohli byste mu prosim někdo vyřídit aby ty fotky upravoval v PC? Sou sice pěkný, ale technická kvalita je příšerná.

  • Zbyňa napsal/a:

    @Plumm: technická kvalita příšerná???? Napiš, co se ti konkrétně nelíbí prosím tě…

  • Plumm napsal/a:

    Radek: Že je to z výšky sice 10k nevim, ale kvuli tomu mi nevadí. Mně vadí, že neprodělaly jistý kosmetický úpravy v PC, který by zasloužily a naopak, že prodělaly drastickou kompresi, kterou si vůbec nezasloužily:(
    Zbyňa: Ano, TK je fakt příšerná. Konkrétně se mi nelíbí třeba ta drastická komprese, která způsobila, že v místě všech kontrastních přechodů je obrovský množství jpg fragmentů a taky uplně odstranila jakýkoliv plynulý přechody mezi jednotlivýma barvama a způsobila, že místo hladkejch přechodů sou teď mezi odstínama schody. Mrkni třeba na fotku číslo 8. na pobřeží (fragmenty) a na moře (přechody). Tohle je způsobený tim, že snad ani jedna z těch fotek nemá přes 100kB. Nevim jak máte tu galerii omezenou, ale pokud neumožňuje upload většího obrázku, tak je to imho dost špatná galerie. A pokud upload většího obrázku umožňuje, měl by Marian ve svym vlastnim zájmu, ten limit využít na maximum a při ukládání volit nulovou kompresi:) Při tomhle rozlišení, jaký maj, by i 300kB na fotku stačilo na to, aby vypadaly uplně nááádherně.

    Co mi pak dál vadí, že jsou celkově hodně nekontrastní, rozmazaný a větší plochy jsou plný fakt nepěknýho šumu. Myslim, že neni problém trochu hnout s křivkama kvuli kontrastu, pak tu fotku doostřit a šum nějak citlivě vyhladit:)

    Já si prostě myslim, že takhle pěkný fotky si zaslouží i perfektní technickou kvalitu. Tohle mi přijde jako příšernost. Doufam, že mě neukamenujete

  • Galerie je naše a můžem si tam nahrát naprosto, co chcem. Řekl bych, že kompresi dělá Radek; je to tak? Buď jsme až doteď měli návštěvníky, co maj oko z kašparovo krávy (stejně jako redakce), anebo trpěli a mlčeli :). Každopádně tě ukamenujem, to si piš. Nebo tě spíš oběsíme na řetězu!

  • Marian napsal/a:

    Tak ač se to někomu očividně nezdá, tak každičká fotka ve všech galeriích prošla menší či větší úpravou. Škoda, že nemůžu ukázat originály těch snímků, asi by se i ten největší kritik divil, že se z tak šedýho snímku dá vytáhnout třeba fotka Mont Blancu – a barevná!! Kritici od PC by si měli zkusit vyfotit cokoliv kontrastního na vzdálenost nějakých 15 až 40 km ( v takové vzdálenosti se totiž všechny fotky z letadla dělají ). Povětrnostní podmínky jsou ideální pro focení jen pár dní v roce ( ideální rozuměj viditelnost nad nějakých 50km a jasno – ooopravdu jasno a ne to „jasno“ z předpovědi počasí ). Po většinu roku je totiž to, čemu říkáme „mlíko“ nebo „kouřmo“. Pamatuju si na letošní květen, kdy jsem letěl z Prahy na jih a když jsme byli nad Šumavou, tak bylo vidět Dunaj a za ním i Alpy u Innsbrucku. To jsou potom opravdu ideální podmínky. Další těžkostí je fakt, že se fotí přes sklo (pokud je to fotka z pilotní kabiny) a přes plexi + sklo, pokud je to fotka z kabiny cestujících. Za další – rovina okna není NIKDY kolmá na osu objektivu a ještě ke všemu je každé okno na letadle profilované a několik mm silné – všichni, kteří prošli základním kurzem fyziky ví, kam mířím. Všechny tyhle okolnosti mají za následek deformaci obrazu ( ať už z hlediska ostrosti, šumu nebo dokonce i barev ). Samozřejmě dnešní photo software umí spoustu krásných věcí, ale musíme taky myslet na to, kde končí tvůrčí fotografie a začíná počítačová grafika. A já přísahám, že z těch dvou odvětví mi je bližší fotografie.
    Druhá strana je velikost a komprese obrázků. Radkovi posílám fotky o velikosti 600-800 pixelů na dlouhý straně. Fota jsou ukládaná na kvalitu 8 (z 12) ve Photoshopu. Můžeme se s Radkem domluvit na větších či méně komprimovaných obrázcích. Osobně se přikláním ke snížení komprese. Tenhle model, který máme zavedený, funguje, tuším, asi přes dva roky s cílem co nejrychlejšího zobrazení fotek i u lidiček, kteří mají i to nejpomalejší připojení. Doba už pokročila a většina z nás má připojení mnohem rychlejší než bylo pevný vytáčení. Tady přiznávám, že jsem nešel s dobou. (A proto jsem i rád, že se někdo ozval)
    Takže poučení pro všechny – PIŠTE KOMENTÁŘE, JINAK SE TOHO MOC NEZLEPŠÍ:-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete použít tyto HTML značky:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>