Reakce na Armstrongův odchod

Tři bývalí velcí vítězové reagovali na rozhodnutí šestinásobného vítěze Lance Armstronga, že po letošním závodě ukončí kariéru. Miguel Indurain, Eddy Merckx a Bernard Hinault – tři ze čtyř jezdců, schází Jacques Anquetil, kteří tento závod vyhráli pětkrát – ukazují rozdílnou úroveň kladných postojů.

Španěl Indurain řekl, že závod každý rok musel přinést více obětí. „Říci, že pojedete Tour je jedna věc, ale připravit se na ni je něco jiného. Znamená to šest měsíců velmi tvrdé práce, k čemuž nemůžete očekávat žádnou pomoc,“ řekl francouzskému sportovnímu deníku l‘Équipe.

Indurain: Stále může vyhrát

Miguel Indurain

„Vím, že každý jezdec je jiný případ, ale pro mě to bylo každý rok těžší a těžší.“ Indurain Tour vyhrál rekordně pětkrát v řadě v letech 1991-95, poté zjistil, že těžko zachytitelné šesté vítězství v roce 1996 je příliš těžké.

Když byl Bjarnem Riisem – pozdějším vítězem závodu – poražen v Pyrenejích, propadl se „Big Mig“ až na jedenácté místo celkového hodnocení. Španěl cítí, že přijmout takovouto potupu by pro Armstronga bylo nemožné. „V jeho případě by bylo krachem i konečné druhé místo.“

Indurain nicméně španělskému sportovnímu deníku Marca řekl, že si myslí, že Armstrong letos stále ještě může vyhrát Tour. „Stále si myslím, že má schopnost vyhrát to letos znova, protože kdyby nevěřil, že může, neakceptoval by tu výzvu,“ řekl. „Ale také si myslím, že to pro něj bude těžší než loni, protože i když byl velice konsistentní, mohli jsme vidět, že ztratil svou starou výbušnost. Nicméně bude stále startovat jako velký favorit. Minimálně co se Tour týče, vyhrál skoro všechno a pokud letos nevyhraje, nevadí, protože už si získal své jméno.“

Merckx: Tlaky mu působily utrpení

Belgičan Eddy Merckx, Armstrongův blízký přítel, řekl, že „chápal a respektoval“ rozhodnutí, ale připustil, že je to vždy nešťastné, když takový velký šampión odchází do důchodu. Eddy Merckx„Je to velká osobnost, která opouští scénu po šesti vyhraných Tour de France, možná sedmi, a po zdolání rakoviny, což pro mě zůstává jeho největším vítězstvím,“ řekl Merckx v l’Equipe.

„Kanibal“ věří, že neustálé kárání jisté částí tisku a jistých bývalých profesionálů hrálo v Armstrongově rozhodnutí roli. Přestože nikdy neměl pozitivní dopingový nález, musí nejtestovanější sportovec v historii sportu nepřetržitě bojovat s napadajícími tvrzeními o dopingu. „Nyní, opouští sport opotřebovaný, myslím, díky tlakům, nařčením – některým neuvěřitelně silným – které ho poslední měsíce tížily. Jsem si jist, že to muselo přispět k jeho rozhodnutí a má moje plné pochopení a respekt,“ dodal Merckx.

Hinault: Bojí se

Bernard HinaultMéně soucitná odpověď přišla od třetího pětinásobného vítěze, francouzského Bernarda Hinaulta, který prohlásil, že Armstrong se asi začíná obávat, že by mohl prohrát. „Pokud vyhraje další Tour, ukáže se jako správné, že nekončil ihned po svém šestém vítězství, ale pokud prohraje, půjde zadními dveřmi,“ řekl obvykle nabručený „Jezevec“. Možná, že ve 33 začíná mít malý strach. Nemyslím si, že je pozadu v přípravách na letošní závod, takže bychom se tím neměli nechat unášet. Nejlepší věc pro něj by byla mít týmového kolegu, kterému by mohl pomoci vyhrát (jako to udělal Hinault s Gregem Lemondem v roce 1986), ale nemyslím si, že v jeho týmu existuje někdo, kdo je toho schopen. Musí si to vyhrát sám.“

Leblankův respekt

Jean-Marie LeblancŘeditel Tour de France Jean-Marie Leblanc, který ze své role v ASO (rodičovské společností Tour de France — Amaury Sports Organization) odchází ve stejný čas jako Armstrong, připustil, že Texasanovo rozhodnutí „má zřejmě více co do činění s mentální než fyzickou vyčerpaností“.

„Tohle přicházelo po dlouho dobu,“ vysvětlil Leblanc Eurosportu. „Armstrong je na konci svojí kariéry, ale nemyslím si, že to změní scénař příští Tour. Bude zkoušet to samé, aby vyhrál posedmé. Ale člověk si nemůže pomoci a musí si lámat hlavu nad tím, zda jeho vyčerpanost může přavážit jeho schopnosti. Samozřejmě, dal nám jasný důkaz svojí motivace, svojí koncentrace, svojí pýchy, aby nás donutil myslet si, že s příchodem července nebude daleko od své obvyklé kondice. Ale, pokud bude tlak…? Ne, musíme respektovat jeho rozhodnutí. Víme o jeho životě a skutečnosti, že když musí do Evropy, je to pro něj těžkost, protože to znamená, že je od svých dětí v USA. Jedna věc je jistá. Armstrong je veličina Tour. Závod ho bude postrádat, to je jisté!

Virenque: Vyhraje

Podle bývalého francouzského mistra a sedminásobného vítěze puntíkovaného trikotu Richarda Virenquea byl Armstrongův odchod do důchodu „očekávaný“.

„Nejsem překvapen, že udělal toto rozhodnutí,“ řekl Virenque Eurosportu, pro který bude na letošní Tour pracovat jako konzultant. „Je to od něj určitě kurážné, že varuje svět před odjetím posledního závodu své kariéry, ale haló, je mu 34 a konec jeho kariéry se blíží. Nemohl jet 20 Tour za sebou. Jednou musel skončit, ne?!“ Virenque nicméně ujišťuje, že Armstrongovo rozhodnutí nesmí být vzato na lehkou váhu a že závodnická žízeň zůstává. „Pro mě není jeho rozhodnutí důkazem slaboty,“ potvrdil francouzský miláček v penzi. „Neovlivní to způsob, jak se připraví na závod 2005. A protože to je jeho úplně poslední Tour, dá si záležet, aby ji dostal. Má svoji hrdost, o které může přemýšlet: loučit se s porážkou, to není styl Lance Armstronga. Vyhraje sedmou Tour de France – to vám garantuju.“

Tento článek autora Felixe Lowea vyšel na serveru Eurosport.com v článku Greats react to Armstrong retirement. Čtete překlad článku.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete použít tyto HTML značky:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>