Rozhovor s Lancem Armstrongem

Lance ArmstrongArmstrong je zcela optimistický ohledně nadcházející výzvy na Tour, i přes ne příliš skvělý start na Paris-Nice.

Chladného březnového večera se Cyclingnews setkaly se šestinásobným šampiónem Tour de France Lancem Armstrongem a jeho týmem Discovery Channel na závodě Paris-Nice ve dvouhvězdičkovém motelu Kyriad, východně od francouzského industriálně-historického města Clermont-Ferrand. Pro Armstronga to byl stresový den, kdy byla etapa kvůli sněhu zkrácena na hodinové tvrdé totální závodění, po kterém musel Armstrong jít na zdravotní kontrolu a zpět do motelu dorazil pozdě, unavený a hladový. Ale poté, co si dal mísu polévky a sprchu, se posadil s Timem Maloneym, redaktorem Cyclingnews, a pořídil s ním exkluzivní rozhovor.

Když jsem se prohraboval svým foto-archivem, našel jsem nedávno tuto fotku Lance Armstronga na Tour de France 2000 před prologem ve Futuroscope. Otáčím svůj laptop, abych mu obrázek ukázal. Je to méně než pět let zpátky, ale tato scéna by dnes byla mnohem jiná.

Cyclingnews: Vyvolává to nějaké vzpomínky? Pamatujete si ten den, kdy to mimo týmový autobus nebyla bitevní zóna?

Lance Armstrong: Ou, zrovna jsem se to chystal říci… vypadá to pěkně v pohodě! Jo, určitě se věci staly hektičtějšími, na startech a dojezdech a hotelích… prostě život obecně. Teď je mnohem obtížnější (pro mě) uniknout. Má první reakce, kterou jsem měl, když jsem viděl tu fotku, byla: „Bože, teď bych tam nemohl jen tak stát a dávat interview, jedině kdyby byly tři ráno.“

CN: Tady jsme na historicky prvním závodě ProTour a já jsem zvědavý. Za celou vaši kariéru je toto vaše 13. kompletní sezóna jakožto profesionálního cyklisty – jaké typy změn jste viděl v cyklistice?

LA: Říkám vám, pamatuju si dobře svoji první účast na Paris-Nice v roce 1993 a cyklistika se od té doby dramaticky proměnila. Byl jsem mladý kluk, a tenkrát jsme dělali několik dobrých tréninkových kempů. Myslím, že jsem už před Paris-Nice trochu závodil. (Jeli jsme) Tour Med, Laigueglia [17. února 1993, kde jednadvacetiletý Armstrong vyhrál druhý evropský závod v kariéře – pozn. autora] a Paris-Nice byl asi můj další závod. (Armstrong byl druhý v 6. etapě, finišující na vrcholu Col du Grand Duc v Mandelieu, kde ho de las Cuevas předjel v posledních 100m, a 9. v celkové klasifikaci – pozn. autora).

Myslím, že (profesionální závodníci) se dnes připravují mnohem lépe a mnohem více trénují v zimě. Tím myslím, že přicházejí žhaví! Opravdu připraveni, ne pouze se základními kilometry, ale také s kvalitními kilometry a s kvalitní přípravou; intezitou, motorpacingem (jízda za motocyklem, kdy se využívají prakticky nulového odporu vzduchu – pozn. překl.), intervaly. Kluci jsou připraveni závodit a vidíte ty rychlosti… a část mého já uvažuje, zda cyklistika během roku zpomaluje. Protože očividně je moje křivka opačná než u mnohých jiných; nebudu jmenovat, ale vidíte kluky, kteří v únoru a březnu lítají a někteří taky v lednu, když zvážíte závody po celém světě. Potom začínají mít problémy, zatímco jiní kluci zesilují. Myslím, že další změna, kterou jsem viděl je, že peloton jako celek je teď mnohem profesionálnější a mnohem více připraven než byl kdy předtím. Rok za rokem se peloton prohlubuje a zrychluje; cyklistika je závodní sport. A myslím si, že to vede ke zrychlování závodů a rychlejším výkonům. Jsou kluci, kteří byli zvyklí přijít na začátek sezóny hodně nad vahou a nyní jsou obecně mnohem hubenější. Technologie je mnohem lepší, kola rychlejší a lehčí, efektivnější.

Lance ArmstrongCN: Jedna z věcí, které Lance Armstrong vnesl do světa cyklistiky je velmi metodický, extrémně profesionální přístup k přípravě na Tour de France. A mnoho z vašich soupeřů adoptovalo něco z vaší metodologie. Myslíte si, že se může zvýšit konkurence?

LA: Přišli jsme a zkusili jsme změnit náš systém a zdokonalit ho na n-tý stupeň. A netajili jsme se tím; dělili jsme se o mnoho našich tajemství a mluvili jsme o tom, co děláme a lidé viděli, co děláme a samozřejmě, protože vidíte a slyšíte a čtete a sledujete týmy, týmy a jezdci kopírují (přístup). Což je to, co bych já udělal… ale dohánějí nás? Nevím; záleží to, co používáte jako ukazatel. Pokud jako ukazatel používáte Tour de France, vloni jsme byli pěkně silní.

CN: Když se podíváte na své rozhodnutí jet pro sedmé vítězství na Tour de France, můžete nám prozradit, jak se váš myšlenkový proces v posledních několika měsících vyvinul? Protože, když jsme spolu mluvili minulý říjen v Austinu, získal jsem pocit, že nedychtíte po návratu do Francie.

LA: Pro mě je Tour tolik speciální závod; je to opravdu jediný závod, který má význam. Nerad ho dávám na větší piedestal, ale je to největší závod na světě. A je to závod, který každý v Americe zná, a sponzoři to vědí; je to jediný závod, který bude na titulní straně New York Times nebo LA Times nebo USA Today, o tom vás mohu ujistit. Je obrovský a také je to závod, který nejvíce miluji. Je to prostě to pravé, tak proč to neudělat ještě jednou?

Když jsme mluvili v loňském roce, nevěděl jsem… neblafoval jsem.

Přemýšlel jsem o dělání jiných věcí; nyní jsem to naplánoval a naplánoval jsem si nějaké klasiky, spolu s tím přišel plán začít moji sezónu 2005 na Paris-Nice. Proto jsem zde startoval. Plus můj (osobní) rozvrh se naplňoval během února, takže bych nemohl startovat dříve, např. na Vuelta Murcia, závodě, který je trochu přibržděnější (než Paris-Nice). Ale namísto toho jsem teď v jednom kole a byl jsem vržen do jámy lvové zde na Paris-Nice.

Myslím, že Paris-Nice je fajn, klasický závod, ale něco bych udělal, abych se vrátil a pozměnil svůj program… nemusím tu být. Za prvé, potřebuju trénink; jednoduchý, tvrdý, zaměřený trénink právě teď před tím, než přijedu na další závody a pokud bych šel na nějaké závody, něco jako Murcia nebo něco jiného, by bylo vhodnější. Tady ani netrénujeme; udělali jsme 46 km(v úterý); dobrá, bylo to rychlé, ale to není to, co potřebuji.

CN: Namísto toho můžete dělat motorpace.

LA: Přesně! Závodili jsme hodinu… padesát minut.

Lance Armstrong[Armstrong nenastoupil do 4. etapy. Johan Bruyneel z Discovery Channel 9. března vysvětlil, že: „Lance ve středu ráno vstal s chřipkou a do toho studeného počasí, od začátku etapy se jeho pocity stále zhoršovaly. Dostali jsme se zpátky na hotel, měl horečku a rozhodli jsme se, že nejlepší bude, když ve čtvrtek nenastoupí a pojede.“]

CN: Co třeba závod jako Tirreno-Adriatico? Byla by to pro vás možnost, nebo se kvůli očerňujícímu trestnímu stíhání Filippa Simeoniho vyhýbáte závodění v Itálii?

LA: Nevyhýbám se Itálii kvůli tomu, Tirreno je další příklad závodu, na kterém nechcete začínat svou sezónu. Je tolik soutěžní; tihle kluci si jdou fakt po krku, obzvláště Italové, jsou úplně totálně motivováni na Milán-Sanremo. Tirreno je těžké; ne tolik jako Paris-Nice ve smyslu útočení od nultého kilometru, ale pokud jedou tvrdě, pak jedou tvrdě.

Ale pokud bych opravdu chtěl závodit na Tirrenu nebo Giru nebo Milán-Sanremo, určitě bych to udělal. Nevím, co by se stalo. Závodění v Itálii nekoresponduje s mým programem… jednoduchá otázka: kdy jsem závodil v Itálii naposledy?

CN: Mián-Sanremo 2002… ?

LA: Takže v posledních šesti letech jsem závodil v Itálii něco jako dva dny? Náš program není program zaměřený na Itálii, ale na Španělsko, Francii a Belgii.

CN: Takže ta otázka, že před koncem kariéry budete v Itálii závodit, je ve vaší mysli stále otevřená?

LA: Cokoliv je možné. Všechno, co vím, je, že pojedu Tour. Vím, co budu do Tour dělat, a potom se rozhodnu…

CN: Takže, pokud zvážíte všechny vaše zkušenosti s Tour, jak vidíte letošní Tour de France?

LA: Myslím, že je to nastaveno, aby to byla skvělá Tour… máme několik obvyklých podezřelých, o kterých mluvíme – Armstrong, Ullrich, zpátky Beloki s Herasem, takže máme dobrý týmový dynamický útok od Liberty; máme dobrou týmovou věc pocházející od T-Mobilu s Ullrichem, Vinem (Vinokurovem – pozn. překl.) a Klödenem; máme sortu mladých senzací jako Basso a Cunego. Bude to zábava! Dobrá. Více lidí, kteří se podělí o zodpovědnost.

CN: Když se dívám na vaši Discovery sestavu pro Paris-Nice, vypadá to, že v týmu máte své stěžejní závodníky pro tým na Tour de France. Jaký je to pocit s novými kluky mezi starými v Discovery?

LA: Je to v pohodě. Náš tým více a více zmezinárodnil. Hodně kluků je v týmu strašně dlouho Chechu (Rubiera), Jeki (Jekimov); s novými kluky jako Savoldelli a Popovič si vyhovují. Každý v tomto týmu je relaxovaný, nemáme tolik tlučhubů a tolik exhibicionistů. Je to typ statu quo; prostě se zabýváme věcmi kolem závodění a v autobusu je to všechno klidné. Žádný kecy.

CN: Takže jste spokojený se způsobem, jak se věci mají?

LA: Jo. Funguje to dobře, protože Popovič může dobře navazovat komunikaci s Jekim rusky, čímž porozumí tomu, jak tým funguje, a se Savoldellim může mluvit italsky. Mají tu kamarádství. A potom Chechu, Azevedo a Triki (Beltran) umí dobře italsky.

Je to dobrá parta… přidejte George (Hincapieho) a několik dalších kluků; Pavla (Padrnose), Benoita (Joachima), Benjamina (Novala) a kohokoliv, kdo přijde pro Tour, potom je to… skvělý tým.

CN: Takže přestože vaše sezóna nezačala na Paris-Nice úplně ideálně…

LA: (Sarkasticky) Takže vy myslíte, že 140. místo v prologu není ideální? Haha…

CN: A svinské počasí a krátké etapy…

LA: Což nemohu řídit…

Lance ArmstrongCN: Jste velice pozitivní ohledně vašeho rozhodnutí pokusit se o bezprecedentní sedmé vítězství na Tour v řadě.

LA: Nemyslím, že jsem… Mé dva největší problémy před tím (před Paris-Nice) byly, že jsem to v týdnech k tomu směřujících netrefil a že jsem přijel do Evropy dva a půl dne před startem a to opravdu není ideální.

Pásmová nemoc, je pásmová nemoc a já letěl z Los Angeles, což je dlouhý let.

CN: Takže, kam umisťuje vaše nové soustředění na Tour de France vaše přípravy na pokus o světový rekord v hodinovce?

LA: To je zajímavé; na týmové prezentaci Discovery jsme mluvili o možnosti postavit velodrom a každý dostal záchvat vzteku… „Chystá se koupit si rekord v hodinovce“. Řekl jsem, že to je možnost; neřekl jsem, že už jsme postavili tu zatracenou dráhu! Zkoumali jsme každou možnost, jako to děláme se vším. Takže to bylo, když jsme si nebyli jisti, zda pojedu Tour, takže všechno ostatní jsme to prozatím dali k ledu a potom se rozhodneme. Pro všechny ty puristy tam venku řeknu, že POKUD je hodinový rekord a POKUD byl vytvořen v nadmořské výšce, další BUDE vytvořen u hladiny moře. Jenom tak udržíme věci stejnoměrné. A zvažujeme vloupání se do stanice metra v Bruselu, abychom vzali kolo Eddyho Merckxe. Jak se to bude líbit puristům?

CN: Slyšel jste něco více o současném vyšetřování LA Confidentiel?

LA: Nevím.

CN: Jak to chápu já, zaslal jste dopisy francouzským činitelům, že jste v každou chvíli a na každém místě připraven odpovědět na jejich otázky.

LA: Jo, jo.

CN: A neslyšel jste nic zpátky.

LA: Ne; nevím; nic jsem neslyšel. Udělá to velkou zprávu, když to vyleze na povrch a potom nic neslyšíte. Samozřejmě, že jsme nic neslyšeli ani předtím, a rozumíte, nebyl bych překvapen, kdyby se staly dvě věci: za prvé, že uslyšíme o dalším (vyšetřování) zítra v Bordeaux nebo někde jinde – proč ne? Jakýkoliv (francouzský) žalobce může otevřít jakékoliv vyšetřování; a za druhé, nebyl bych překvapen, pokud by vyšli ze dveří a řekli: „oukej, jdeme dál,“ a žádný problém.

CN: Ale ta ironická věc je, že máte s Francouzi skvělý vztah. Vypadá to, že tu máte více fanoušků než kdy předtím…

LA: Musím vám říci, tohle je… Mluvil jsem o tom tuhle v pořadu v rádiu. Lidé, v rozporu s tím, co se vždycky říkalo, lidé, dokonce i na Tour, obrovská většina z nich je skvělá. Jo, je tu pár posmíváčků, pošklebováčků a bučáčků. Musíte ale zvážit, že Tour není pouze francouzský závod, je to globální závod. Máte tam milióny Němců, milióny Italů, milióny Basků. Tihle lidé fandí svým klukům; nechtějí stejný výsledek. Ale závod jako (Paris-Nice), lidé (Francouzi), kteří jdou fandit, jsou prostě fantastičtí. Neslyšíte nic a toto jsou všechno Francouzi. Zaplavující podpora.

Discovery Channel Trek Madone, foto: cycling newsCN: K domácí frontě, slyšel jsem, že máte nového psa, žlutého labradora Rexe?

LA: Jo! Je to fakt bezva chlapík… bohužel není zdravý. Má v podstatě špatné srdce. Takže jedna z nejlepších zvířecích nemocnic v USA je na College Station (Texas A&M University), kde je taky aerodynamický tunel. Můžou pro něj dělat nějaké operace na chlopni, ale chtějí čekat – jsou mu teprve čtyři a půl měsíce – až přestane růst, chvilku předtím určí, jak jeho srdce vyroste, kam se pohne a jak se změní. A tam se nezastavíme, máme druhé a třetí možnosti.

Rex pravděpodobně pojede na výlet do Ft. Collins, Colorado, kde navštíví Dr. Chrise Ortona… historka o „malém světě“. Když jsme byli v Santa Barbaře během tréninkového kempu, stáli jsme u domu kamaráda a sousedé procházeli okolo se dvěma labradory a my o nich začali mluvit, jen tak, bez důvodu. A ta paní řekla: „Tenhle je trochu zázračný pes,“ a řekla ten příběh o něm a v tu chvíli jsem žádného psa neměl. Potom jsme to zjistili o Rexovi a já si vzpomněl, že ta sousedka řekla, že se svým psem létala po celé zemi a našla toho skvělého doktora pro svého labradora.

Docela jistě, vyklubal se z něj stejný doktor ve Ft. Collins, takže tam jede Rex na kontrolu. Ale doktoři si myslí, že můžou pomoct. Nahradí chlopně kraví tkání. Je to fešák, je to dobré štěně.

CN: V poslední době jste byl často v médiích na Oscarech a Grammy. Ovlivnilo to vaši přípravu na sezónu? Viděl jsem vás krátce v televizi ve Vanity Fair po večírku, kde vás Katie Couricová z NBC zachytila na své kameře v kabelce.

LA: No, přišla k Sheryl a mně a měla svoji kabelku v ruce (zvedá ruku do úrovně ramen) a já si pomyslel: „Co se děje?“ a ona řekla: „Mám kameru v kabelce,“ a já řekl: „Kecy, nech mě kouknout.“ Ten svět je opravdu jiný. Samozřejmě tyhle věci (ze showbusinessu) nejsou ideální pro přípravu na sezónu, ale Sheryl mě podporuje v průběhu celé sezóny; přijede na Tour, na tréninkový kemp a to je můj svět. Ale tohle je její svět; Grammy, Oscary, Billboard Music Awards, všechny tyhle věci. Jsme si blízcí a jsme šťastní a oba věříme, že podporujeme jeden druhého tak, že musíme chodit na tyhle věci. Neříkám, že nejsou vůbec zábavné, protože jsou zábavné. Cítím se trochu provinile, protože se protahují a jsou těsně před začátkem sezóny, ale to zvládnu. Pro mě je nejdůležitější opětování, a že jsem tam pro Sheryl.

CN: Takže jste stále na kole každý den?

LA: Naprosto; spoustu těchto událostí opouštíme brzy, protože musím vstávat a trénovat. Jako tu věc Vanity Fair, odešel jsem a Sheryl zůstala, ale obrázek, který se vysílá je, že jsem na všech večírcích, protože to je vlastně v 7:30. Nejtěžší věc je oblékání, nošení černé kravaty.

CN: Ale obvykle nenosíte kravatu.

LA: Černou kravatu, člověče… jenom pro ni!

V tomto bodě ukončuje Jogi Muller, vždy laskavý chlapík přes média od Discovery, náš rozhovor, protože na Arsmtronga čeká na stole večeře. Den po našem rozhovoru se Armstrong rozhodl odstoupit z Paris-Nice.

Tento rozhovor Tima Maloneyho s Lancem Armstrongem vyšel na serveru Cyclingnews.com v článku Lance Armstrong’s series of unfortunate events. Čtete překlad článku.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete použít tyto HTML značky:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>