Tour de France 2006

Profil Floyda Landise

Rebelie, plachý hrdina a spása; kdy tu bude film?

Floyd LandisZatímco bylo Champs-Elysées nacpáno diváky, kteří si užívali osmé americké vítězství na Tour v řadě, mnohem skromnější oslava se odehrávala v pennsylvánském rodinném domě vítěze Floyda Landise. John Kenny se ohlíží za úžasným sportovním úspěchem a cestou k úspěchu skromného, odhodlaného a neústupného bojovníka.

Skromnost, rebelie a hrdinské činy, film o příběhu Floydovy Tour 2006 prostě musí vzniknout. V tomto příběhu je tolik zajímavého, že je těžké vědět kde začít. Jeho vítězství na Tour je příběh sám v sobě, ale je to téměř vedlejší zápletka vzhledem k ostatním částem dramatu. Je tu Landisova fantastická jízda zpět do hry v 17. etapě, která je přirovnávána ke skvělým počinům velkého Eddyho Merckxe, je tu skromná mennonitská výchova, která vypadá absolutně v rozporu s barvami a pojetím Tour a pak je tu ta kyčel.

Landis byl vychován jako konzervativní Mennonita a to svádí k porovnávání s Amish, ale jejich komunity jsou oddělené. Mennonité si udržují konzervativní oblékání a mají regulace na televizi a rádio, přestože akceptují většinu ostatních technologií včetně kol. Nicméně křiklavě zelená lycra (oblečení týmu Phonaku) by nepochybně normálně nebylo považováno za skromné roucho.

Když je někdo v jednom sportu tak talentovaný jako Landis, je těžké potlačovat prozkoumávání hranic jejich daru. „Jak rostl, prostrčil nás mlýnem,“ řekla Landisova matka Arlene New York Times. „Prostě dělat normální věci, to je pro Floyda nuda.“ O dětech mennonitů, které testují hranice svých komunit, se říká, že „natahují“ své rodiče. Floydovým rodičům to asi začalo, když se začal účastnit v závodech horských kol, z nichž některé byly v neděli, kdy je energické sportování zakázáno.

Mise splněna pro Caisse d’Epargne

Unzue spokojen s Pereirovým druhým místem

Oscar PereiroTým Caisse d’Epargne-Illes Balears vyhlásil, že je velmi spokojen s výsledky Tour de France 2006. Španělský tým začal závod s Alejandrem Valverdem, se kterým počítal na vrchol, jenže lídr ProTour se vyboural hned na začátku. Druhé místo Oscara Pereira z toho důvodu překonalo veškerá očekávání.

„Tour byla překvapivá a nepředvídatelná,“ řekl manažer Eusebio Unzue v týmovém prohlášení. „Závod jsme začali s pocitem, že můžeme vyhrát, ale tento pocit odešel s Alejandrovou havárií. Později jsme doufali, že Karpecovi a Pereirovi se bude dařit v Pyrenejích, takže bychom se mohli ucházet o první místa v celkovém hodnocení. Bohužel jsme na tento sen také museli zapomenout, protože Karpec a Pereiro ztratili moc času na to, abychom mohli ještě rozumně pomýšlet na to, že bychom v celkové klasifikaci mohli něco udělat. Začala pro nás jiná Tour. Cíl byl jet každý den v úniku a pokusit se vyhrát etapu.“

Nicméně tohle se vyplatilo takovým způsobem, jaký ani Unzue nemohl předpokládat. „Vyjeli jsme z Luchonu a to bylo přesně během jedné z těch přechodných etap, kdy Oscar ujel s únikem se záměrem vyhrát etapu. Když jsme vzali v úvahu pasivitu, kterou předváděli týmy, které mohli vyhrát Tour, Oscar měl možnost smazat tu časovou ztrátu, kterou získal v Pyrenejích a obléct si žlutý trikot.

Následně jsme našli entusiasmus a motivaci, která nám umožnila předvést tak úžasný poslední týden. V Alpách se Oscar velkolepě pral o svůj žlutý dres a potvrdil, že si opravdu zasloužil místo na pódiu v Paříži. Dvacet čtyři hodin před příjezdem do Paříže jsme stále měli tu naději a ten sen, že přijedeme do Paříže se žlutým trikotem v týmu.

Ve zkratce, někdo může říct, že jsem zažili naprosto neslučitelné stavy mysli a srdce, počínajíce ztrátou našeho lídra a jdouce ke stíhání celkového vítězství v tomto závodě. Byla to opravdu překvapivá a působivá Tour, věřím, že cyklistice umožní mít zase jednou krásnou image.“

Pódium„Doufám, že náš sport konečně vystoupí z této krize, do které byl uvržen. Také věřím, že letos díky větší vyrovnanosti mezi jezdci — něco, co způsobilo mnoho neuvěřitelných situací během závodu, někdy obtížných k pochopení — jsme zažili mnoho skutečných emocí.

Nemůžu opomenout fakt, že jsme byli opravdu blízko vítězství a že může být… no, každopádně jsem s naším závodem spokojen, protože náš tým ze sebe vydal vše, když se pokoušel udržet žlutý trikot.“

Unzue řekl, že zatímco taktika neoddiskutovatelně hrála roli, 28letý Pereiro si začal věřit a odteď bude mít vyšší cíle. Je tu paralela; v roce 1990 Claudio Chiapucci se uvolnil do brzkého úniku a dojel deset minut před pelotonem, také držel žlutý titul ještě v závěrečné časovce, ale skončil druhý za jiným Američanem, Gregem LeMondem. Nicméně další rok se vrátil jako pravý závodník, to je něco, co může udělat Pereiro, doufá Unzue.

„Někteří jezdci, kteří tvrdili, že chtějí vyhrát Tour, to měli málo promyšlené. Dokonce i když musím uznat, že to je díky nekonzistentnosti, že jsme mohli bojovat o žlutý trikot a následně měli možnost vyhrát závod. A tak pojedu domů na notě satisfakce, díky chování celého týmu po celou dobu závodu a samozřejmě díky tomu, co Oscar vykonal. Odteď víme, že můžeme mít větší ambice než dřív.“

Více spekulací o změnách T-Mobilu

T-MobileZvěsti, že Olaf Ludwig a Mario Kummer ztratí svá místa uvnitř týmu T-Mobile stále narůstají, když německý deník Bild dnes rozpracovával události, které vylezly na povrch přes víkend.

Přestože tým samotný odmítl náznaky, že generálnímu manažerovi Ludwigovi, a týmovému manažerovi Krummerovi budou ukázány dveře, list uvádí, že narůstající nespokojenost mezi jezdci, co se řízení týká, znamená, že vztahy jsou nadále neudržitelné. Je známo, že Andreas Klöden nebyl spokojen s některými rozhodnutími během závodu. Skončil pouze 1’29 za vítězem závodu Floydem Landisem a 32″ za druhým místem Oscara Pereira, který ztratil mnoho času v Pyrenejích, ale získal 29’57 v 13. etapě do Montélimar.

„Fakt, že jsem v této časovce dokonce porazil Floyda Landise mi dělá ještě větší radost, ale právě teď mám něco jako smíšený pocity,“ řekl Klöden v neděli Cyclingnews. „Je skvělé, že jsem se dostal na konečnou bednu, ale kdybychom měli lepší taktický výkon, druhé místo by určitě bylo uskutečnitelné.“

Pokračoval v tom na recepci konané ráno v pondělí ve velitelství T-Mobilu v německém Bonnu. „S trochou štěstí jsem mohl udělat víc,“ řekl. „Štve mě, že to bylo třetí místo, druhé bylo určitě dosažitelné. Promarnili jsme svou šanci.“

Kdo ji skutečně promarnil, jezdci nebo management? „Chyby udělali oba,“ odpověděl. „Jezdci dělají závod, ale ti, co sedí v týmovém autu, dělají taktiku.“

Ačkoliv T-Mobile získal třetí místo v celkovém pořadí a byl nejlepší v pořadí týmů, Bild říká, že sponzoři odvrátí svoji podporu od Ludwiga, který se již dříve tento rok ucházel o prodloužení licence v ProTour skrz svoji společnost Olaf Ludwig Cycling GmbH.

Kummer se na pozici sportovního a technického ředitele dostal minulý rok. V tiskovém prohlášení T-Mobilu zveřejněném 20. srpna 2005 se praví, že má „zodpovědnost za vyvíjení a rozhodování týmové strategie a taktiky.“

Podle dnešního novinového článku, nespokojenost bublala celou sezónu a nyní se sponzoři rozhodli, že je čas na změnu.

Bob Stapleton, který je ve vedení sponzora T-Mobile od srpna 2001 a řídí úspěšný ženský tým, je tipován jako Ludwigův nástupce. Jeho High Road Sports, firma na řízení a marketing může být způsob, jak dostat licenci ProTour. Jako sportovní lídr je očekáván Rolf Aldag, který spolu se Stapletonem, už teď pracuje jako týmový poradce.

CSC spokojeno

Tým CSC vyšel z Tour se dvěma etapovými vítězstvími a celkově čtvrtým místem, i přes ztrátu Ivana Bassa kvůli Operacion Puerto dřív než začal závod. „Jsem velmi potěšen našimi výkony v letošní Tour de France,“ komentoval Bjarne Riis na team-csc.com. „I přes ten katastrofický začátek jsme dokázali věci otočit a ukázat, že tu máme jeden z nejsilnějších týmů. Se dvěma úžasnými etapovými vítězstvími a Carlosem jako jedním z nejlepších v horách máme mnoho, na co můžeme být hrdi. Nejvíc ze všeho jsem extrémně hrdý na morálku a bojovného ducha, které předvedli jezdci a každý kolem týmu. V těžkých dobách lidé ukazují, jací doopravdy jsou — a přesně to jsme udělali! Z Tour de France 2006 jsme vyšli ještě silnější.

Carlos Sastre se před závěrečnou časovkou dostal až na druhé místo celkově, ale skončil na čtvrtém místě poté, co ho předjeli Landis a Klöden. Španělský vrchař byl se svým výkonem nicméně spokojen. „Skončil jsem Tour de France za absolutně jiných okolností než jsem očekával, ale jsem velmi spokojen s výsledky, kterých jsme dosáhli,“ řekl. „Tým mě brilantně podporoval a díky tomu jsem mohl útočit v horách. Bylo by skvělé skončit na bedně, ale nejsem zklamaný, protože jsem odvedl to nejlepší, co jsem mohl. To je to, co se počítá a jsem hrdý na naše úspěchy.“

Třetí nejrychlejší Tour v historii

Tour de France 2006 byla třetí nejrychlejší vůbec, průměrná rychlost Floyda Landise byla 40,784 km/h na vzdálenost 3656,5 km. Pouze Lance Armstrong (41,698 km/h v roce 2005 a 40,956 km/h v roce 2003) jel rychleji, aby vyhrál La Grande Boucle. Armstrong také drží další dva z pěti nejrychlejších závodů: 40,563 km/h v roce 2004 a 40,315 km/h v roce 1999.

Landis pojede dvě holandská kritéria

Vítěz Tour de France Floyd Landis pojede po Tour tento týden dvě kritéria v Nizozemí. Jezdec Phonaku bude startovat v úterý v Stiphoutu a v Chaamu ve středu.

Jezdci Phonaku z Tour prodloužili smlouvy

Všech devět jezdců Phonaku z Tour de France prodloužilo své kontrakty se švýcarským týmem. Prodloužení Axela Merckxe (o 1 rok) bylo následováno Floydem Landisem (1 rok), Bertem Grabschem, Robertem Hunterem, Nicolasem Jalabertem, Koosem Moerenhoutem, Alexandrem Moosem, Victorem Hugem Penou and Miguelem Angelem Perdiguerem (2 roky každý).

Generální manažer týmu Phonak John Lelangue byl velmi potěšen z rozhodnutí týmu pro Tour de France. „Tímto způsobem můžeme brzo nastartovat věci pro příští sezónu.“

Phonak se vrací domů s velkou cenou

Ne překvapivě, Phonak si domů odvezl lví podíl odměn z letošní Tour de France. Švýcarský tým skončil s téměř půl miliónem eur, což je víc než dvojnásobek výhry Caisse d’Epargne, který si odnesl 236 330 €. T-Mobile skončil na třetím místě s 219 660 €.

Vítězné peníze pro tým (eura)
1 Phonak 496 280
2 Caisse d’Epargne 236 330
3 T-Mobile 219 660
4 CSC 160 580
5 Rabobank 141 870
6 Davitamon-Lotto 137 820
7 Lampre 76 850
8 AG2R 75 800
9 Saunier Duval 71 170
10 Gerolsteiner 66 830
11 Crédit Agricole 52 240
12 Bouygues Telecom 41 750
13 Milram 41 030
14 Cofidis 37 160
15 Discovery Channel 34 130
16 Liquigas 33 130
17 Française des Jeux 31 710
18 Quick-Step 30 970
19 Euskaltel 28 590
20 Agritubel 15 200

Článek vyšel na serveru CyclingNews. Toto je překlad článku.


2 thoughts on “Tour de France 2006”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete použít tyto HTML značky:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>