Za doping za katr?

Dopingu stopAntidopingový výbor společně s Ministerstvem školství v současné době iniciují a sepisují návrh zákona, který by právně upravil problematiku dopingu, kterýmžto slovem se označuje používání zakázaných látek. Navrhovaný zákon má trestat nejen doping na závodech, ale také kdekoliv jinde, to jest například v posilovnách při ryze soukromém používání. V porovnání s marihuanou by na tom notoričtí „nabírači objemu“ mohli být hůře: nemohli by totiž držet ani malé množství pro vlastní potřebu.

Dnes je používání preparátů ze seznamu zakázaných látek v posilovnách běžnou praxí (a kdekdo říká, že i v cyklistice). V navrhovaném zákonu je postihováno i navádění k dopingu, což by se týkalo mnoha webových stránek, kde se popisuje například nejrychlejší cesta ke svalům.

„Mám dojem, že politici nechtějí zavádět nové trestné činy,“ myslí si konzultant Antidopingového výboru, právník Stanislav Sádovský. Což znamená, že při schvalování v Poslanecké sněmovně a Senátu by navrhovaný zákon mohl mít problémy.

Z rozhovoru s Jaroslavem Nekolou, šéfem Antidopingového výboru:

Co konkrétně by měl nový zákon trestat?

Trestné bude držení, prodej a distribuce dopingu, ale i nabádání k jeho prodeji. To se bude týkat hlavně anabolických steroidů a hormonů. V jednom ohledu je antidopingový zákon ještě přísnější než ten protidrogový: nebude tolerováno ani držení tzv. „malého“ množství pro vlastní potřebu.

A co sportovci, kteří zakázané látky berou?

Ti budou postihováni podle současných sportovních předpisů. Samotné braní dopingu trestným činem nebude.

Jaké tresty budou dealerům hrozit?

To půjdu asi za týden konzultovat na ministerstvo spravedlnosti. Pokud se budeme držet sazeb, které mají v zemích, kde už podobné zákony platí, jako je Španělsko, Itálie nebo Francie, je to jeden až dva roky vězení nebo pokuta až milion eur.

No fuj


2 thoughts on “Za doping za katr?”

  • Honza napsal/a:

    Uf… no konečně… hurá na ně a v plné zbroji! Potřebujeme nové zákony a co nejvíce důsledných policistů, kteří budou dohlížet, abychom náhodou nezklouzli na šikmou plochu. Konec vlatním úsudkům a rozhodnutím. Centrální mozek lidstva rozhodne za nás… jsme spaseni…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete použít tyto HTML značky:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>